Teknősök. Kik is ők valójában?

20/05/23 szombat
ujnemzedek.hu
2000 óta az amerikai teknős mentőknek köszönhetően (American Tortoise Rescue) május 23. a teknősök világnapja. Erről a napról sok helyen megemlékeznek, de mind más módon. Van, ahol teknősjelmezt öltenek az emberek, van ahol érdekes előadásokkal hívják fel a figyelmet, ezekre a rendkívüli állatokra.

Miért is érdemes figyelnünk rájuk? Például, mert eddig 327 fajuk ismert, amiből közel 130 a veszélyeztetettek közé tartozik. A vizek tisztaságára igen érzékenyek, így sok példányuk e miatt veszti életét. Komoly szabályozások vannak már életbe léptetve a védelmük érdekében, de sajnos ez azért még nem elég. Az orvvadászatról vagy a vadvizekben lévő temérdek műanyag szemét kockázatáról és a halászok hálóiról nem is beszélve. Ázsiában ínyencnek számít a húsok, úgyhogy itt talán még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A Föld legidősebb hüllői közé tartoznak. Korai képviselőjük már a dinoszauruszok korában jelen volt. Egyébként rendkívül sokáig élnek. Létezik olyan fajuk, ami akár 250 évig is elél. A legidősebb dokumentált példány 188 éves volt. Azért ez már igen fejedelmi kor! Vannak növényevők, mindenevők és ragadozók is közöttük. Hát ki mit szeret, ugyebár… A páncéljuk szerves rész a csontvázuknak, így ha akarnának, se tudnának megválni tőle. Egy-egy nagyobb példány az egy tonnát is elérheti.

Különlegesség például, hogy a tengeri kérgesteknős akár 1300m-re is alá tud merülni a vízben, pedig ott már azért nagyon nagy a nyomás. A legkisebb ismert teknős a foltos padloper, ami Dél-Afrikában honos faj. Nagyon picike, ugyanis 8-10 cm hosszúságura tud megnőni és a súlya átlagosan nem éri el a 20 dkg-ot sem.

Itt szeretnénk megragadni az alkalmat arra, hogy felhívjuk a kedves Olvasó figyelmét, hogy a kirándulások, nyaralások alkalmával, vadon élő teknősökkel találkozva, hogyan is illik viselkedni. Először is nem kell félni tőlük, de mivel vadon élő példányokról beszélünk, így a macerálásuk és etetésük is kerülendő. Többek között azért is, mert a legerősebb harapású állatok közé tartoznak. Nem szabad elfelejteni, hogy bármennyire is cukin néznek ki, ők azért vadállatok. Hazavinni is tilos őket, ugyanis nekik kint a szabadban jó, azaz otthonuk. Fotózni, videózni természetesen szabad, meg kell örökíteni egy-egy ilyen találkozást, azonban a pózolással ne zavarjuk meg őket és ha már megunták a rivaldafényt, hagyjuk őket komótosan távozni.

Mint ahogy már fentebb írtuk, a teknősök védelme igen fontos. Ennek szerves része a környezetvédelem. Ha te is szeretnél tenni a környezetedért, a növény és állatvilág védelméért, ajánlunk neked egy appot, az Öko Naplót. Ezzel az applikációval minden nap hasznos tippeket kaphatsz azzal kapcsolatban, hogy mit is tehet, Te egymagad a Földért. Az alkalmazás Google Play áruházból és App Store-ból is egyaránt elérhető.