Téged is kikészít az óraátállítás? Vasárnap lesz!

18/03/19 hétfő
ujnemzedek.hu
A nyári időszámításra való átállás nagyon megviselheti a szervezetet. Persze az érzékenység egyénfüggő, de a statisztikák szerint ilyenkor csökken a teljesítmény, több a baleset, és nehezebb helyt állni a suliban és a munkahelyen is.

Nyakunkon a nyári időszámítás: 2018. március 25. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát.

Ezzel persze rengeteget spórolunk, de azért hátrányai is vannak. Nem csak annyi, hogy belezavar a menetrendekbe, de ez az egy óra alvás, ami kiesik, sokaknak komoly kihívást jelent. Hogy mennyire komolyat, az persze egyénfüggő, de az óraátállításnak mindenképpen vannak egészségügyi kockázatai. Most ezekből veszünk sorra néhányat.


Hol van a világban óraátállítás? Kék: van, narancs: volt, de jelenleg nincs, piros: sosem volt - Forrás: Wikipédia

1. Makacs fejfájás

Ugyan ez az egy óra mínusz nem tűnik soknak, mégis sokaknál okoz fejfájást, ami ráadásul van, hogy csak napokkal később szűnik meg. 

2. Megszaporodó munkahelyi balesetek

Egy kutatás szerint az óraátállítás utáni néhány napban több mint 5 százalékkal emelkedik a munkahelyi balesetek száma. Ennek oka valószínűleg a kialvatlanság.

3. Kevesebb a jó döntés

Már egy órával kevesebb alvás is hátrányos következményekkel jár a döntéseinkre, főleg a morális döntések meghozatalára. Aki fáradt, nem figyel oda annyira a környezetére, kevésbé képes együtt érezni, és ritkábban nyújt segítséget. 

4. Ilyenkor autóbalesetből is több van

A szervezet belső óráját, cirkadián ritmusát alaposan felboríthatja az óraátállítás - és ez sajnos a koncentrációra is igen rossz hatással van. Ez pedig fokozott veszélyforrást jelent a közlekedésben, hiszen egy 100 km/órával száguldó autó kormánya előtt egy töredék másodpercnyi "kihagyás" is végzetes lehet, főleg, hogy a sofőr reakcióideje is megnő. Ugyanakkor az éremnek két oldala van: a hosszabb nappalok révén a látási viszonyok sokkal jobbak, mint egy átlagos téli napon.

5. Mélyponton a munkakedv 

A Journal of Applied Psychology című szaklap szerint az óraátállítás utáni első munkanapon a mélybe zuhan a munkakedv. Erre abból jöttek rá, hogy a munkaidő alatti internetezés drasztikusan nő ezen a napon. 


Fotók: Pixabay

6. A suliban is minden nehezebb, mint máskor

A kutatások szerint a nyári időszámításra való áttérés a diákoknak is komoly kihívást jelent. Mivel a legtöbben nem tudják kipihenni magukat, sokkal kevésbé képesek figyelni az órákon, és a reakcióidejük is nő.

7. Farkaséhség

Régóta tudjuk, hogy a kialvatlan embernek sokkal jobb az étvágya. Ennek oka, hogy az alvásmegvonás hatással van a szervezet hormonháztartására - ez odáig fajulhat, hogy falási rohamok jelentkeznek. Ha nem is minden esetben ilyen szélsőségesen, de tény, hogy az óraátállítás az étkezésre is hatással lehet. 

8. Több a szívroham és a stroke

Egy német tanulmány szerint 10 százalékkal megugrik az infarktusok száma a tavaszi óraátállítást követően, egy másik tanulmány pedig kimutatta, hogy a nyári időszámítás kezdete utáni két napban 8%-kal több stroke-ot észleltek. Viszont azt nem árt figyelembe venni, hogy az adatok kórházi betegekre vonatkoznak.

Amikor a szervezet belső órája, cirkadián ritmusa eltolódik a nappalok és éjszakák váltakozásához képest, akkor a társadalmi jetlag nevű jelenségről beszélünk. Erről itt írtunk bővebben.

Forrás: Health.com