Te elutaznál a holland szemétszigetekre?

18/09/24 hétfő
ujnemzedek.hu
A fifikás hollandusok a felhalmozott hulladékból vízen lebegő szigetecskéket készítettek. Ezeket pedig a helyiek is birtokba vehetik, mint afféle úszó parkokat.

Folyamatosan beszámolunk az Földet érintő aktuális szeméthelyzetről, és hogy ez a probléma egyre nagyobb. Írtunk arról is, amikor egy hatalmas, 27 magyarországnyi területű szemétszigetre bukkantak kutatók a Csendes-óceánon. Nem vicc, 2,5 millió négyzetkilométerről beszélünk! Ez is olyan területen alakult ki - a már korábban felfedezett északi szemétszigethez hasonlóan -, ahol az áramlatok nem mozgó vízfelületet hoznak létre. Ezt a jelenséget GYRE néven ismeri a tudomány, kb. annyit jelent, hogy az áramlatok itt hordják össze a le nem bomló műanyagot. 

Most viszont egy jó hírt hoztunk szemétügyben: holland szakértők olyan, vízen úszó szigeteket alkottak, amelyekhez csak hulladékot használtak fel.

Az Északi-tengerbe ömlő Nieuwe Maas folyó 24 kilométeren át gyűjti az ország szemetét, mielőtt eléri a tengert. Hogy ezt megakadályozzák, a Recycled Island alapítvány munkatársai viszont összegyűjtötték a folyóban sodródó szemetet, és ebből megépítették a különleges szemétszigeteket. 

 


Képek: Recycled Island

Az így megépített hatszögletű, úszó felületek zöldbe borultak, hiszen növényekkel telepítették be őket, méghozzá úgy, hogy a helyi állatvilág számára is táplálékozóhelyként szolgáljanak. De a rotterdamiak is bármikor használhatják parkként a lebegő szigeteket - ami azért nagy fless lehet.  :)