Találkozzunk Kossuth megyében, a Lajos szobra mellett

17/03/24 péntek
ujnemzedek.hu
El se lehet téveszteni, csak Iowáig jussál el. Vagy mehetünk a festői Balatonba is, ami meg Minnesotában található.

Sőt, az USA-ban van Budapest nevű város (három) is, akad New Buda, sőt, sőt, Kossuth szoborral és streettel DUNÁT LEHET REKESZTENI. Itt van pár példa: 

Jogosan kérdezzük, hogy ez hogy lehet? Miért van? Nos, kivándorlók mindig akadtak, de az első nagyobb hullám magyart az  1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után fogadta be az Amerikai Egyesült Államok. Ők Iowa államban, a Missouri határ közelében, a Thompson folyó hídjától délre, a mai Davis Citytől északra alapították meg az első magyar települést - ez lett a már emlegetett New Buda. (Most őszintén: ha te magyar kivándorló lennél, aki sóvárog az óhaza után, minek neveznéd a frissen felhúzott vityillóid köré szerveződő városkát, tán Hungarian Washingtonnak?)

1882-ben aztán egy nagybefektető, bizonyos Ralph L. Spencer magyar bortermelőket hívott ki Amerikába, ugyan varázsoljanak már csodás, tőkében (érted, TŐKÉBEN) gazdag földeket Georgiaban. Így jött létre az első, Budapest nevű városka, amihez később hozzácsaptak egy Tokaj (TOKAY) nevű... hm. Külkerületet? Városrészt? Falut? Tök mindegy, mert az első telepesek leszármazottai 1964-ben elhunytak, Tokaj pedig eltűnt a porban. Mert ugye 1907-ben alkoholtilamat vezettek be - ami, hogy úgy fogalmazzunk, nem jött jól a borászoknak.


Nem egy világváros. 

Az Iowa-i Kossuth megye

Az ohiói Fairport Harbor egyike annak a kevés amerikai településnek, ahol a lakosság 11,8%-a magyar származású - ami igen sok. Viszont kevesen tudják, hogy amikor Kossuth Lajos 1851-ben Amerikába érkezett, és 1852 végéig "végigturnézta" az országot, komoly hírnévre tett szert (konkrétan ő lett a legnépszerűbb európiai politikus arrafelé.) 1851-ben aztán egy egész countyt neveztek el róla - még szobra is áll a megye székhelyén, Algonában.

Ám ezzel még nincs vége: van Texasban egy Buda nevű település, sőt, Illinoisban és Nebraskában is. A Balaton nevű város 1879-ben jött létre Lyon megyében (Minnesotában).

És így tovább. 

Minden magyar tehát, ha jobban szétnézünk. Minden IS.

(Vagy nem.)