Szürke egér voltál a suliban? Sokkal jobban jártál, mint a menő srácok vagy csajok

18/05/14 hétfő
ujnemzedek.hu
Felnőttként ugyanis fordul a kocka.

Minden suliban, osztályban vannak menő arcok: mindenki velük akar lógni, ők azonban általában megválogatják, kikkel barátkoznak. Így a kevésbé menő osztálytársak hiába is szeretnének bekerülni ebbe a körbe, csak kívülről figyelhetik a "menőket". 

Egy amerikai kutatás szerint viszont később fordul a kocka, és felnőttként az egykor sztárolt arcok jóval kevésbé lesznek sikeresek. A University of Virginia kutatói 184 fiatalt vizsgáltak tíz éven keresztül.

Azt találták, hogy akik a suliban a legmenőbbnek számítottak, akár fiúkról, akár lányokról van szó, felnőttként gyakrabban nyúlnak az alkoholhoz vagy használnak kábítószert, sőt, bűncselekményeket is nagyobb valószínűséggel követnek el, mint átlagosabb társaik.

Persze a szex sem kivétel: ezen a területen is gyakrabban járnak pórul, akár nemi betegségekről, akár nem kívánt terhességről van szó. 

Ezzel együtt pedig az egykor menő arcok megítélése is megváltozik. Azok a tizenévesek, akiket 13 éves korukban még menőnek tartottak a társaik, 22 évesen már inkább a ciki kategóriába kerültek. "Nagyon úgy néz ki, hogy ami 13 évesen népszerűséget hoz, felnőttként kimondottan megnehezíti az életet. A kísérletező kedv, a lázadás, a vakmerőség, a vadság, a tekintéllyel való szembeszállás a kamaszok szemében fantasztikus dolgok, de 22 évesen már inkább hátrányként jelentkezik, sok haszna nincs" - mondta a kutatást vezető pszichológiaprofesszor, Joseph P. Allen.

A professzor szerint a problémát csak növelik a népszerű tinisorozatok, amelyek gyakran csinálnak kultuszt a problémás, de népszerű fiataloknak, akikre így sok tini példaképként tekint.

Forrás: Psy Blogsickchirpse.com