Szófordulatok, amelyeket az összes passzív-agresszív figura szívesen használ

17/03/22 szerda
ujnemzedek.hu
A Business Insider újságírója összeszedte, szerinte melyek azok a mondatok iletve szavak, amelyeket szívesen hangoztatunk, ha van bennünk némi passzív-agresszív hajlam. Vagy éppen nagyon sok.

De első körben tisztázzuk:

mi az, hogy passzív-agresszív?

Nos, a diagnózist ilyenkor jobb szakavatottakra bízni - ahogy a napidoktor.hu írja: "Találkoztunk már családi vagy baráti körben olyan emberrel, aki állandóan más igényeinek, vágyainak akart megfelelni? Ez a személy hirtelen válik komorrá; feledékeny lesz, késlelteti, amit meg akart tenni, vagy aminek elvégzésére megkérték. Nehezen mondja ki, mit érez voltaképpen, és nem tudja elmondani, hogy valójában nem érzi jól magát „szerepében”, nem boldog attól, amit csinálnia kell. Ezek az emberek passzív-agresszív személyiségzavarban szenvednek.A passzív-agresszív személyiségzavart általában olyan jellemzőkkel társítják, mint a harag, a makacsság, halogatás, tehetetlenség. A problémával küzdő egyén hajlamos halogatni, ismételten hibázni olyasmiben is, ami számára egyszerű feladat és ő felel érte. Ez egyfajta védelmi mechanizmus, a személy általában tudatosan áll ilyenkor ellen."

A Business Insider újságírója ezzel szemben legalább látja, hogy bizony ő is elejt néha olyan mondatokat/szavakat, amikben világossá válik (számára is), hogy küzd ezzel a bajjal. Ezek közül a mondatok közül válogattunk.

Nem vagyok mérges

John Rampton azt írja: "emiatt a mondat miatt szakított velem a feleségem. Soha nem fejeztem ki világosan és egyértelműen, mit érzek. Mára azonban megtanultam, hogy hangot adjak a bennem dolgozó indulatoknak-méregnek is akár. Ha ezt a frázist használom, sose leszek őszinte az emberekkel. Ezért kell figyelni arra, megtanuni, hogy mit is érzünk valójában."

Tök mindegy

"Egyszer egy haverommal dumáltunk a cseten, amikor az illető benyögte ezt. Majdnem átszakítottam a tetőt mérgemben: tudtam, hogy érdekli, egyszerűen csak kényelmetlen lefolytatnia ezt a beszélgetést."

Érthető az újságíró dühe: amikor inkább kihátrálunk egy vitából, és a vita felelősségét a másik félre hárítjuk - nem is hárítjuk, inkább a másik félre PAKOLJUK, óhatatlanul is a passzív agresszív viselkedésmód csapdájába kerülünk. Ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy az AXIS II személyiségzavarral küzdünk nap mint nap, de azért érdemes odafigyelni magunkra.

Csak vicceltem

A passzív-agresszív viselkedés egyik jele lehet a túlzott, állandósult szarkazmus. Itt arról van szó, hogy az illető képtelen kimondani, kimutatni ellenséges érzelmeit - ezért az rosszízű poén formájában jelentkezik. SZó se róla, mindenkinek van rossz vicce - viszont, amikor valaki azzal támadja be azt, akit (talán jogosan) sért a móka, hogy Mi van, nem érted a tréfát?, na akkor van baj.

Most mi baj van?

"Bánt valami" - igen, bánt: addig szekáltál a passzív agresszív marhaságaiddal, hogy kiakadtam rád. És ilyekor a passzív agresszív mit mond? Hát hogy Szerintem túlreagálod.

Remélem megéri

A cikk írója szerint ennek a jelentése "Legyen inkább nyilvánvaló". Persze azért szorul némi magyarázatra: akkor használjuk, amikor nyilván nem értünk egyet a beszélgetőpartner álláspontjával, vagy azzal, amit tenni készül, de a véleményünknek inkább nem adunk hagot, kikerüljük a dolgot. Hogy aztán később, ha a nyilvánvaló blama után szóba állunk az illetővel, az orra alá dörgölhessük, hogy "Remélem megérTE." 

Van ám ott még több is, ahonnan ez jött - kattints ide a többiért! (Vagy nekünk igazából mindegy.)