Szeretsz lustálkodni? Akkor tovább fogsz élni!

18/09/21 péntek
ujnemzedek.hu
Fordítva is igaz: aki egész héten pörög, mind a Duracell-nyuszi, és a hétvégén sem engedi ki a gőzt, az sokat tesz érte, hogy minél előbb kinyiffanjon.

Vannak olyan emberek, akik napi 4-5 óra alvással végigtolnak egy napot - és ezt teszik a hét minden napján, sőt még hétvégén is. Van, aki azt mondja, a nagy hajtás miatt egyszerűen nincs ideje többet aludni, van, aki azt állítja, neki ennyi is tökéletesen elég. De ha a testük beszélni tuda, az alighanem mást mondana...

Az, hogy mennyire megrövidítheti az életünket, ha keveset alszunk, már régóta foglalkoztatja a tudósokat. Egy gigantikus kutatás során 1997-től 13 éven át követték 38 ezer ember életét a Stockholmi Egyetem tudósai, különös tekintettel az alvási szokásaikra. A kutatás során figyelembe vettek olyan tényezőket, mint a nem, a testtömegindex, a dohányzás, a fizikai aktivitás és a munkavégzés ritmusa.

Az eredmények alapján azoknak a 65 év alatti felnőtteknek, akik 5 óránál kevesebbet aludtak, 65 százalékkal nagyobb az esélye az elhalálozásra, mint azoknak, akik 6-7 órát aludtak.

"Az alvás időtartama fontos a hosszú élettartam szempontjából." – mondta Torbjörn Åkerstedt, a tanulmány egyik szerzője, és a fentiek alapján el is hisszük neki.

via GIPHY

Kiemelte azt is, hogy ugyan nem minden ember teheti meg, hogy hétközben többet aludjon, de épp ezért, nekik oda kell figyelni arra, hogy hétvégén beiktassanak legalább egy pihenőnapot. Ennek arról kell szólnia, hogy sokáig alszanak, de aztán se csinálnak semmit, csak lustálkodnak egész nap. Ez fontos, mert kellenek ilyen napok a szervezetnek, hogy feltöltődjön, és bírja a következő héten újrainduló hajtást és pörgést.

Forrás: theguardian.com, kiemelt kép: Pixabay