Szép az időnk, nemde?

20/04/24 péntek
ujnemzedek.hu
De mit is jelent ez? Hogyan hat az élővilágra? Mi a helyzet globálisan?

Hosszabbodnak a nappalok, melegszik az idő. Úgy néz ki, búcsút inthetünk a hideg napoknak. Ez szinte mindenkire pozitív hatással van, mert végre vége van a téli depinek. Környezeti szempontból mit jelent ez?

Rügyeznek a fák, sarjadnak a növények. Zöldül minden. Csupa öröm és vidámság. De vajon elég ennyi a növények számára?

Túl azon, hogy mi örülünk a jó időnek, tisztában kell lennünk azzal is, hogy mire van szüksége ilyenkor a természetnek. Ez pedig nem más, mint az éltető H2O, azaz a víz. Jelenleg ebből most hazánkban és Európa szerte hiányt szenvedünk, mert nincs elég csapadék. Ezt nevezzük aszálynak. (Pontosabban, ha: 30 nap alatt kevesebb, mint 10mm a csapadék, vagy ha 30 nap alatt a teljes csapadékmennyiség kevesebb, mint 25mm, viszont 15 napon keresztül legalább 31oC van.) És most viszont ez a helyzet. Itthon hetedik hete tart az aszály, ami 50-60mm csapadékhiány jelent (forrás: www.met.hu).

De igazából mivel is jár mindez? Mivel a tél, Európa szerte többnyire kevés csapadékot hozott és szint úgy a tavasz is, a vetések, gyümölcsösök és úgy általában a növényzet számára, így az embereknek kell megoldani ezt a problémát. Öntözéssel. Már, ha megoldható persze. A mezőgazdasági károkat enyhíteni kell valamilyen módon.

Mi a helyzet globálisan? Új kutatás szerint, az USA-ban megaszárazság kezdődött el. Bár ez egy természetes folyamat, amit az El Niño és La Niña jelenségek okoznak, sajnos ezek hatását felerősíti a globális felmelegedés. Fokozott az aszály Chile-ben is. Az Earth Observatory szerint, 2010 óta 20-45 százalékkal kevesebb a csapadék Chile középső részén. Egyes előrejelzések azt mutatják, hogy 20 év múlva a világ vízhiányban legjobban érintett országai közé tartozhat.

Minden mindennel összefügg. Ezt támasztja alá a nem is olyan rég Amazónián és Ausztrálián végigsöpört tűzvész, ami szorosan kapcsolódik az aszályhoz.

Amit Mi tehetünk a mindennapjainkban, az például az, hogy tudatosabban választjuk meg a közlekedési, eszközeinket vagy olyan termékeket vásárolunk, amik keveset utaztak. Ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez.