Szakíts a sokadik szatyorral!

19/05/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
A csomagolásmentes vásárlással kapcsolatban sokan nem tudják, hogyan is lehet megvalósítani a dolgot a hétköznapi életünk során anélkül, hogy az kényelmetlenséget okozna. Pedig a feladat nem is olyan nehéz, mint ahogy először gondolnánk! Íme 5+1 tipp Tóth Anditól (a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonyától) arra, hogyan vásároljunk környezettudatosan, anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat.

Andi több éves tapasztalattal rendelkezik a környezettudatos vásárlás és életvezetés terén. Ennek megfelelően arra is sikerült módszert találnia, hogyan vásároljon anélkül, hogy ezzel felesleges hulladékot termelne saját magának és a Földnek. A következő tippek megfogadását javasolja a cél eléréséhez:

1. Legyél kíváncsi, kreatív és kommunikálj!

Ha nincs a közeledben csomagolásmentes üzlet, akkor szükséged lesz egy adag kreativitásra és bátorságra, hogy úgy vásárolj, ahogy korábban nem tetted. Ehhez érdemes feltérképezned a környékbeli üzleteket, és bátran megkérdezni az eladókat, hogy beletennék-e az árut a saját csomagolóeszközödbe. A pozitív kommunikáció csodákra képes. Meglátod, meglepően kedvesek is tudnak lenni az emberek, ha te magad is mosolyogva és kedvesen közelítesz hozzájuk.

2. Írj listát!

Nagyobb bevásárlás tervezésekor feltétlenül készíts bevásárlólistát. Ez egyrészt segít a szükséges csomagolóeszközök összekészítésében, másrészt pedig lekorlátozza az impulzív vásárlást (tudod, amikor például még rágót is veszel, csak mert a pénztárnál eszedbe jut). Ezzel ráadásul nem csak pénzt, dehulladékot is spórolsz. A mobilod ebben is segít, így még jegyzetfüzetet/papírfecnit sem kell magaddal vinned.

3. Tervezd meg!

Ahhoz, hogy hatékonyan és eredményesen tudj csomagolás-mentesen vásárolni, előre kell gondolkodnod. Meg kell tervezned, hogy mire lesz szükséged, és ahhoz milyen csomagolóeszközök fognak kelleni. Hiszen nem mindegy, hogy miből, mekkora mennyiséget szeretnél vásárolni. Ne a boltban érjen  meglepetés, ha például túl kicsi a szatyor, amit magaddal vittél.

Fotó: hulladekvadasz.hu

4. Tartsd észben!

Az előre megtervezett és összekészített csomagolóeszközöket pedig NE felejtsd otthon! Ez a feladat nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, főleg, ha még nem vagyunk rutinosak a csomagolásmentes vásárlásban. Enélkül az első 3 pont is értelmetlenné válik. A kocsiban sem ér kinthagyni!

5. „Táráztass” vagy mérd le otthon!

A csomagolóeszközöket, amiket magaddal viszel a bevásárláshoz, „táráztasd” le a boltban vagy az árusnál (azaz nulláztasd le a mérleget a dobozoddal, zsákoddal együtt). Vagy akár egy konyhai mérlegen magad is lemérheted, és írd rá (a dobozra, üvegre, zsákra) a súlyát. Így nem kell fölöslegesen kifizetned a csomagolás miatti súlykülönbséget, csak a nettó élelmiszert.

+1 Járj nyitott szemmel!

Legyél nyitott a vásárlásaid során, és észre fogod venni, hogy mennyi mindent meg lehet kapni kimérve, saját csomagolásban. Próbálj ki új ízeket, ételeket is, ha azokat csomagolás nélkül is meg tudod venni, nem kell mindig ragaszkodni a szokásos termékekhez!

Ha szeretnél még több hasznos tippet szeretnél olvasni a témában, akkor keresd fel:

a hulladékvadasz.hu weboldalt, és/vagy Andi blogját.

Forrás: hulladekvadasz.hu