Szakértő ad tippeket a rosszul alvóknak

18/01/25 csütörtök
ujnemzedek.hu
Becslések szerint az emberek egyharmada küzd alvászavarral. A rossz minőségű alvás összefüggésben állhat a depresszióval, az elhízással is.

Állandóan elérhetők vagyunk - legalábbis ez jellemzi a mostani kultúránkat, miközben a nap minden szabad percében a mobileszközeinket bámuljuk. A folytonos stressz, a zajok és a kellemetlen mesterséges fények csak néhány tényező, azok közül, amik rendkívül rossz hatással vannak az alvásunkra. 

Matthew Walker, a Kaliforniai Egyetem neurológus és pszichológiai professzora, megosztotta véleményét és tippjeit a  Business Insiderrel a témával kapcsolatban. A professzor szerint már ez a néhány trükk segíthet abban, hogy javulni tudjon az alvási rutinunk és maga az alvásunk minősége. 

1. Ugyanabban az időpontban feküdj le és ébredj fel minden nap. Igen, hétvégén is!

Nem is hinnéd mennyire fontos a szervezetednek, hogy egy rendszerhez tudjon igazodni. Ez az első lépés, amit meg kell tennünk, hogy jól aludjunk. Az Arizonai Egyetem egyik kutatása például azt mutatta, hogy, aki hétvégén sokáig alszik, annál nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, mint aki rendszeresen egy időben kel és fekszik. Emellett azt is bizonyították, hogy az is rendkívül káros a szervezetre, ha nagyon későn megyünk aludni. 

2. Alvás előtt már ne bambulj a képernyő előtt

A digitális képernyők fénye bezavarja a melatonin termelődést, konkrétan csökkentik azt. Hogy, hogyan? Az általuk kibocsátott kék fény befolyásolja a testünk által természetes módon termelt hormont, amely segít az alvás-ébrenlét ciklusaink szabályozásában. a melatonin normális esetben emelkedik este és a késő órákban, az éjszakai nagyrészt magas marad, majd a kora reggeli órákban csökken. Így, ha este és a késői órákban nyomogatjuk a tabletünket, laptopunkat és telefonunkat, leromboljuk a melaton termelődésének folyamatát és megzavarjuk a cirkadián ritmusunk.

Éppen ezért: lefekvés előtt egy órával már ne babráld a kütyüid, hogy nyugodtabbab tudj aludni!

3. Kerüld az alkoholt és a koffeint

A professzornak szerint: "Az emberek úgy gondolják, hogy segít elaludni, ha borozgatnak előtte kicsit. Ez valójában nem igaz. Az alkohol egy olyan gyógyszerosztály, amelyet "nyugtatóknak" nevezünk. És te mit csinálsz ezáltal? Csak kiütöd az agyadat, amit az alkohol nem természetes alvásba helyez. Valójában az alkohol olyan depresszáns, amely később hozzájárul a rossz minőségű alváshoz, ezt tanulmányok is kimutatták. Másnap kétszer olyan fáradt leszel, mint előtte. Ez történik akkor is, ha koffeines italt iszol.

4. Ne maradj ébren az ágyban

Ha 20 perc alatt nem alszol el, akkor kelj fel és menj a nappaliba valami halvány lámpafény mellett olvasni. Semmi telefon nyomkodás vagy tévézés, hiszen, ahogy fentebb írtuk, ez csak megnehezíti a dolgod! Ahogy álmosodni kezdesz, sétálj vissza a szobába és feküdj le ismét aludni. 

5. Legyen hűvös a szobád

Walker professzor szerint az optimális hőmérséklet körülbelül 68 ° F vagyis 18,5 - 19 ° C. Az agyad és a tested csak ilyen hőmérsékleten tud kellemesen kikapcsolni. Ez az oka annak is, hogy egy hűvösebb szobába bármikor elalszik az ember, ezzel ellentétben egy magas hőmérsékletűbe kevésbé.

Forrás: dailymail