Stressz vagy éhség miatt tömöd a csokit?

19/01/03 csütörtök
ujnemzedek.hu
Szinte mindannyian láttunk már legalább egy olyan filmet vagy sorozatrészt, amelyben a főhős csokival, fagyival, vagy más édességgel igyekezett „kezelni” egy stresszes, problémás élethelyzetet. De ez vajon okos megoldás?

Csoki? Fagyi? Mindegy, csak legyen sok a szénhidrát?

Stresszevésről akkor beszélünk, amikor nem abból a célból állsz neki enni, hogy bevidd a szükséges tápanyagokat, vagy, mert éhes vagy, hanem azért, hogy az evés közben érzett pozitív érzések (endorfin és társai) enyhítsék a lelki problémáid. Legalább egy kicsit. Ez pedig nagy baj.

Egyrészt azért, mert az ilyenkor elfogyasztott jellemzően egészségtelen kaják rászolgálnak a nevükre, másrészt pedig azért, mert minden ilyen alkalommal ráerősítesz arra a rossz gyermekkori beidegződésre, amit esetleg te is szereztél kiskorodban (amikor a szülő nem tudja, hogy miért sír a gyerkőc, logikus, hogy lehet, hogy éhes, így ad neki enni. Aztán kész is a rossz beidegződés. Bármi is legyen a gond: tele a pellus, vagy mondjuk magányos a baba, az első ötlet: a kaja).
 


Fotó: Pixabay

Na és?

A vigaszevéssel (mert angol nyelvterületen így is hívják) kapcsolatban hangsúlyozni szokták a szakértői cikkek, hogy ez a reakció (mármint, hogy enni kezdünk) nagyon nem helyes formája annak, ahogy a stresszt vagy a minket ért sérelmeket kezeljük. Hiszen ez a „módszer” soha sem a valódi problémát próbálja megoldani, hanem egyfajta kellemes érzéseket előidézni kívánó pótcselekvés. Ami hosszútávon nagyon káros lehet.

De akkor mit csináljak? Valahogy ki kell ereszteni a gőzt!

Klassz megoldás csak olyasmi lehet, ami problémaközpontú és az egészségedet nem károsító tevékenység. Például, ha sportolsz vagy valamilyen kreatív tevékenységet végzel (pl.: kiírod, fested, rajzolod, stb. magadból).

Persze, ahogy az gyakran elő szokott fordulni a pszichológiában, van, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű...
Szerinted van olyan szitu, amikor az egészségtelen ételek fogyasztása nem is annyira hatástalan?

Forrás: mipszi.hu