Sírni fogsz: íme 5 film, ami jó eséllyel megríkat

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Lehetsz akár milyen kemény csaj, vagy pasi: potyogni fognak a könnyeid. És abba is belemegyünk, hogy ez miért jó.

Arról már írtunk, hogy Justin Bieber koncertjén miért fakadnak sírva a tinilányok, arról azonban még nem volt szó, hogy a sírás, ha a klasszikus értelemben vesszük, minek van. Pedig bőgünk azért rendesen - még azok is, akik nem vallják be: a nők 30-64, a pasik pedig évente 6-17 alkalommal sírnak. Abba most ne menjünk bele, hogy könnycseppből is van háromféle, számunkra ez esetben a harmadik az, ami érdekes: ha erős érzelem lesz úrrá rajtunk, mint például stressz, élvezet, düh, szomorúság, akkor jelenik meg a síráskönny.

 

És az valamiért jó

Merthogy ezek a könnyek bizonyos szempontból fájdalomcsillapítóként szolgálnak: a tudósok szerint a bennük található leuenkefalin miatt érezzük jobban magunkat egy sírás után.

Tehát sírni: egészséges, sírni nem szégyen, a sírástól hatalmas terhek kerülhetnek le a vállunkról. Akkor miért ne turbóznánk be egy kicsit a folyamatot azzal, hogy DIREKT olyan filmeket nézünk, amin nemtől, keménységtől, aktuális helyzetünktől függően tuti elbőgjük magunkat? Ha ehhez eddig csak maga a megfelelő alkotás hiányzott, semmi pánik: máris ajánlunk ötöt.

 

Marley meg én

Kutyás-sírós film - ennél lerágottabb csont (muhhahaha) nem is létezik talán. Csakhogy David Frankel rendezőben volt annyi kurázsi, hogy a Marley & Me rendelkezzen azzal a fura valamivel, azzal a különös plusszal, ami kiemeli a mozit a hasonszőrű, 12 egy tucat filmek közül. Jennifer Aniston és Owen Wilson neve kapcsán az ember valami habkönnyű IZÉT várna, amit popcornnal le lehet fojtani, és másnapra már nyoma sincs - csak hát ott van az a bizonyos dolog. AZ. Ha láttad, tudod, hogy miről beszélünk, ha nem, készítsd a zsepit.

 

Fel!

Vacilláltunk, melyik Pixar-mozi kerüljön fel a listára (ez a jelenet az Agymanókból például megvan, ugye?), végül azért döntöttünk a 2009-es Fel! mellett, mert ritka, hogy egy film - még ha animációs is - a nagy katarzist már az első 10 percben búbánatgéppuskával lövi el. Érdekes különben, hogy a lufikkal feltápolt, repülő házzal közlekedő öregúr sztorija a maradék 90 egynéhány percben ezek után talán már nem is üt akkorát, ettől függetlenül azonban olyan élmény, amit semmiképp sem érdemes kihagyni. Mert az a 10 perc. Az a :( jel esszenciája.

 

Az ember gyermeke

A sci-fitől sosem állt messze a szívet tépés és a melankólia, ez itt azonban fokozottan igaz - lepárolt szomorúság és desztillált mélabú ez a mozi. Igyekszünk nem lelőni a poént: a lényeg, hogy egyszer csak nem születnek többé gyerekek. De hogy egy sem. Ha ez számodra így sovány, és "na és akkor mi van", akkor nézd meg a filmet - csurig van iszonyúan király akciókkal, Clive Owen a maga pronyóságában hihetetlenül király, az egész baromira átélhető és hihető, de a lényeg: majd amikor a könnyeidet törölgeted bele a paplanba, rájössz, hogy a gyerekzsivaj voltaképpen egyáltalán nem is zavaró. Sőt.

 

Gran Torino

Az első jelöltünk után egy másik klisé: mese az elfogadásról, meg arról, hogy nyugdíjasként is ember azért még az ember. Uncsi, mi? Hát a francokat az: Clint Eastwood talán még sosem volt "clinteastwoodabb" annál, mint amilyen itt, film végi bosszú- és megváltáspatron pedig sosem sült el ennél édesebben/keserűbben. A családjával és a környezetével eleinte társas magányban morgó öregúr sztorija szikár, mint egy háromnapos kifli, és pont annyira kemény is - szép csendesen becserkész, olykor talán még el is altat kicsit, aztán se szó, se beszéd, rásóz a szívedre egy 70 kilós kalapáccsal. Ja, a kocsi is király.

 

A tenger dala

A "Song of the Sea" 93 perces, dán-belga-luxemburgi-francia-ír animációs film 2014-ből - és még nem is hallottál róla? Gyorsan orvosold a problémát, pláne, ha kinn esik, és egyébként sem lenne jobb dolgod egy kiadós, pihentető pityergésnél. Ha a Fel! esetében melankóliát emlegettünk, akkor ez itt fokozottan igaz - mutatjuk, miről van szó:

Listánkban kicsit plusz egyes ez a pont, mert itt inkább a film hangulata üt nagyot - az ír folklórt filmbe faragó mozi pont azt juttatja eszünkbe, miért király gyereknek lenni, és, ha lekaparjuk róluk a rózsaszín mázat, a nosztalgia és a varázslat mennyire király dolgok valójában. Megérdemel egy próbát!