Selejtnek érzed magad a Facebookon? Sebaj a Lifefaker megoldja!

18/05/08 kedd
ujnemzedek.hu
Első látásra egy portál, amivel mesebeli életet varázsolhatunk magunknak virtuálisan. Aztán kiderült, hogy mégsem erről van szó...

Elég csak pár percet eltölteni az Instán vagy a Facebookon, hogy lássuk: az ismerősök többségének csodálatos az élete. A legszebb helyekre utaznak, a legjobb éttermekben a legfinomabb kajákat eszik, aranyos és boldog gyerekeik vannak, és persze ők maguk is valami hihetetlen boldogok, ráadásul a nap minden percében. Néhány perc görgetés is elég, hogy úgy érezzük, az ismerőseink fantasztikus életéhez képest a mienk egy sivatag, esetleg egy romhalmaz, unalmasak és sótlanok vagyunk, sőt, hovatovább lúzerek. 

És hiába tudjuk, hogy mindenki a legeslegjobb formáját mutatja a közösségi oldalakon, a legeslegszebb (és retusált) képeket posztolja, ez sem akadályozza meg, hogy rövid úton depresszióba essünk. Sőt, még az sem, hogy több kutatás is bebizonyította a közösségi médiának ezt a fajta torzító hatását, vagyis a tudomány szerint is egyértelmű, hogy a sok-sok tömény tökéletesség, ami a közösségi médiából árad felénk, szinte egy az egyben illúzió. 

Lúzernek érzed magad? Sebaj, segít a Lifefaker!

A legtöbb ember azért így vagy úgy, de megküzd ezzel a dologgal, ám a nyomás egyre erősebb. Erre utal a Lifefaker.com című oldalnak már a létezése is. Az oldal mottója: "Az élet nem tökéletes. De a profilod még lehet az." Ez az oldal ugyanis azzal a céllal jött létre, hogy azok is egy tökéletes élet illúzióját tudják megmutatni a közösségi oldalakon, akik nem utaznak egzotikus helyekre, nem járnak drága éttermekbe, nem nyüzsögnek körülöttük a reklámokba illő gyerekek. Sőt mi több: adott esetben még párjuk sincs, akivel romantikus (vagy bármilyen) képeket posztolhatnának, amint kéz a kézben rohannak a tengerparton a lenyugvó napba (vagy bárhova). 

 

 

 

Sebaj! Akkor segít a Lifefaker.com, ahol külön fotópakkok állnak rendelkezésre, amelyből tetszés szerint válogathatunk és rendelhetünk. Van utazós fotócsomag, tényleg lélegzetelállító fotókkal trópusi paradicsomokból, Délkelet-Ázsiából, és a világ szinte minden egzotikus szegletéből. Van Az én kis édes otthonom csomag, ezeknek a képeknek a segítségével a kacsalábon forgó kulipintyónkat mutogathatjuk. Van Az én szexi barátnőm/barátom galéria is, aztán edzőtermi képek, csodás kaják, hétvégi bulika galéria, és a többi, és a többi...

Ja, szóval ez mégsem az...

A meglepetés akkor éri a potenciális felhasználót, amikor rákattint a fotók megvásárlása, vagy a demó indítása gombokra. Akármit is szeretne, az alábbi oldalra kerül:

Az angol nyelvű szöveg először is biztosít bennünket, hogy nem vagyunk egyedül: az embere 62%-a érzi úgy, hogy az élete egy csődtömeg másokéhoz képest. Majd a Sanctus.io oldalra irányít minket, ahol többet is megtudhatunk a közösségi média mentálhigiénére gyakorolt hatásairól.

Jól sejtitek: a Lifefaker.com egy kamu oldal, vagyis valójában nincs ilyen szolgáltatás. Az oldalt a Sanctus üzemelteti, ami afféle mentálhigiénés startup, amelynek az a küldetése, hogy emlékeztesse az embereket a közösségi médiából áradó, egészségtelen nyomásra. Azt pedig, hogy ezt alapos indokkal teszi, tökéletesen alátámasztja néhány eset a közelmúltból. Például annak a 32 éves nőnek a története, aki 10 évvel fiatalabbra retusálta magát, és utazós fotókat tett közzé helyszínekről, ahol sosem járt - és ez nem tűnt fel senkinek... De jó példa az a lány is, aki a tökéletes Insta-posztok érdekében milliós adósságba verte magát. Arról a 19 éves Insta-sztárról nem is beszélve, aki valójában nem is létezik. De ideillik egy friss videó is, amiben a srác történetét láthatjátok, aki egyáltalán nincs fent a neten.