Segítenél ennek a nőnek?

17/09/25 hétfő
ujnemzedek.hu
Csak végignéznéd úgy, hogy nem indulnál azonnal segíteni? Rejtett kamerával tesztelték a járókelőket, hogy reagálnak arra, ha szemük előtt bántalmaznak egy nőt. Nem vagyunk elragadtatva az eredménytől!

A videóban két önkéntes szerepel, egy nő és egy férfi - el kellett játszaniuk, hogy vitatkoznak sőt, a férfinek rángatnia, ütlegelnie kellett a nőt, hogy bemutadssák milyen, amikor egy nőt bántalmaznak. A társadalmi teszt nem sikerült túl fényesen, sokan csak bámulták az esetet, de nem segítettek, egyszerűen csak elsétáltak. Összesen csak hárman álltak meg szétválasztani őket, ami elég elkeserítő. 

A KSH statisztikai adatai 2011-ből a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények megoszlásáról:

A nők elleni erőszak az ENSZ meghatározása szerint:

“A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]”

Hol kaphatsz nőként segítséget? 

  • Segélyvonal bántalmazott nőknek
  • Szexuális erőszak segélyvonal
  • PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata
  • Mentők, rendőrség
  • OKIT – Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Ide kattintva az összes szervezet címe, telefonszáma elérhető!