Rejtett kávéspohárral a hulladékmentességért

20/06/04 csütörtök
Az emberiség egyik legnagyobb problémája az újra nem hasznosítható hulladék, mely évről évre növekszik. Szerencsére sokan küzdenek ez ellen, és számos innovatív találmánnyal igyekeznek elérni, hogy a környezetbarát életmód minél kevesebb lemondással járjon.

Egy ilyen találmány a közösségi finanszírozással készülő Hitch. A palack kisebb, mint a hagyományos termoszok, valamint a fogása is egyszerűbb. Ami viszont igazán különleges, az a beépített kávéspohár, amely segítséget nyújthat azoknak, akik a zero waste jegyében próbálnak élni. Ugyanis, minél kevesebb eldobható dolgot használunk, annál több mindent kell magunkkal cipelni mindenhova, ami nem éppen kényelmes dolog.

A fejlesztők információi szerint évente 300 milliárd eldobható kávéspohár végzi a szemétben, amik a belső műanyagréteg miatt nem újrahasznosíthatóak. Ez nem csak hogy óriási mennyiségű hulladék, de az előállításukhoz is évi 100 millió fát kell kivágni. Erre megoldás, ha a kávézóban saját pohárba kérjük a kávét, a Hitch pedig abban segít, hogy ne kelljen külön kávéspoharat is cipelni ezért.

A projektet a Kickstarteren hirdették meg, amely a mai napon zárult, és az eredetileg tízezer dolláros cél helyett végül egymillió dollár feletti összeggel gazdálkodhatnak a készítők. Ebből is látszik, hogy bőven van igény az újszerű, a környezetbarát életmóddal kompatibilis termékekre.

A Hitch mellett egyébként számos hasonlóan érdemes projektet találunk akár a Kickstarteren, akár más közösségi finanszírozást segítő oldalon, és nagyon sok zseniális találmány már kapható is. Egy kis utánajárással nem csak a földet óvhatjuk meg kényelmesen és stílusosan, de az is lehet, hogy a következő világmegváltó találmány első tulajdonosai között találjuk magunkat.

Ha te is próbálsz környezettudatosan élni, akkor nézz rá az Öko Napló alkalmazásunkra, melyben számos tippet találtok arról, hogy mit tehettek még. Emellett pedig különböző környezetvédelmi témákban is összemérheted a tudásod a többi felhasználóval.

Kép: Kickstarter