Rajzolsz nekem valamit?

19/01/02 szerda
ujnemzedek.hu
A pszichológia nem egzakt tudomány, ennélfogva nem tud megoldókulcsot adni számunkra a lelkünk minden kis rejtélyére, viszont igen sokat tud segíteni abban, hogy ráleljünk a megoldásra.

Mi a helyzet a rajzolással?

Annak ellenére, hogy egyes elméletek igyekeznek leszögezni, hogy a rajzteszt során ilyen, vagy olyan körülmények között megalkotott, vagy éppen az adott rajzfelület jobb vagy bal oldalára rajzoltak mit jelentenek, ezek az általánosítások sajnos gyakran hibákhoz vezetnek. Hiszen nem csupán a formák, színek, vagy azok elhelyezése, de már csak a rajz keletkezési helyszíne (pl.: két óra között a szünetben a suliban, vagy éppen otthon, a szobánkban születik) is nagy hatással lehet az értelmezésre.
 

Akkor miért lehet hasznos, ha elvégezzük a tesztet?

Ha egy adott problémával kapcsolatban szakértőhöz fordulunk, aki arra kér, hogy végezzünk rajztesztet, annak számos oka lehet.

Hasznos eszköze lehet például a verbalizáció megkönnyítésének. Hiszen a teszt elvégzése során észrevétlenül és anélkül vonhatjuk be személyiségünket, aktuális lelkiállapotunkat az alkotási folyamatba, hogy azt realizálnánk. Ez pedig hatalmas segítség tud lenni a terapeuta számára arra vonatkozóan, hogy milyen téma irányába lehet a leginkább érdemes elmozdítania a terápiás folyamatot.

A rajzolás közben ráadásul arra is lehetőségünk van, hogy egyes lelki folyamatainkat, érzéseinket szimbólumokon keresztül jelenítsük meg, ami nem csupán a probléma feltárásában, de kezelésében is nagy segítség lehet.
 

Forrás: mindsetpszichologia.hu