Pszichopata és szadista jellemvonásai is lehetnek a neten trollkodóknak egy új kutatás szerint

17/07/11 kedd
ujnemzedek.hu
Te is troll vagy? Magadra ismersz?

Bár néhányan azt gondolják, hogy a posztjaim és kommentjeim sértők, de szerintem viccesek. Ilyesmi megállapításokra kellett reagálnia annak a 425 férfinek és nőnek, akik részt vettek az ausztrál School of Health Science and Psychology at Federation University kutatásában. Az egyetemen arra keresték a választ, hogy milyen társas és egyéb pszichológiai képességei vannak vagy nincsenek azoknak, akik szeretnek másokat szívatni a neten akár posztokkal, akár kommentekkel.

Az online kérdőívet főleg a mennyire értesz egyet az alábbi megállapítással?-típusú kérdések uralták, amiből kiderült többek között, hogy a kitöltőnek mennyire fejlettek az empatikus képességei és mennyire élvezi mások gyötrelmét.

Mint kiderült, az empátia egyes típusainál jelentkező magas pontszám nem jelenti azt, hogy az egyén kevésbé szeretné csesztetni a másikat, sőt, ha megvan benne a hajlam az online szemétkedésre, még jól is jön neki, ha ki tudja számítani mások érzelmeit.

A kutatók ezeknek a területeknek a mutatóit mérték:

  • a társas érintkezés készségei
  • pszichopátia
  • szadizmus
  • affektív empátia - mások érzelmeire adott reakciók jellege
  • kognitív empátia - lehetővé teszi, hogy a személy megértse a másik érzelmeinek okait

Az affektív empatikus készségek szintje azt jelzi, hogy az egyén mennyire képes felismerni, magáévá tenni és átélni mások érzelmeit vagy állapotát, a kognitív pedig, hogy az egyén mennyire képes megállapítani az érzelmek okát. Utóbbi jóval érzelemmentesebb, ezért a pszichopátiára vonatkozó magas pontszámokkal kombóban nagyon elősegítik a trollfaktor növekedését. Ez a két vizsgált terület volt a legkiugróbb a trolloknál.

A pszichopátiára vonatkozó felmérésnél például olyanokat kérdeztek, hogy egyetértesz-e azzal, hogy a visszavágásnak, bosszúnak gyorsnak és mocskosnak kell lennie.

A vizsgálat nem tér ki arra, hogy miként lehet védekezni a trollok ellen, de a kutatási terület távlati célja, hogy erre a kérdésre is választ találjon.

(qz.com