Pszichiátrián segítenek a netfüggőkön Zágrábban

17/02/07 kedd
ujnemzedek.hu
Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban - közölte az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna hétfőn.

Viszonylag kevesen mondják magukról viccelődve, hogy heroinfüggők, alkoholisták vagy kleptomániások, de a netfüggőséget még sokkal lazábban kezeljük. Nincs évtizedes sztorija, és utcán fetrengő netfüggők is viszonylag ritkán zavarnak meg minket, ezért talán hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a dologra, mint valami tinédzseres kilengésre, amit majd úgyis kinő a gyerek. A netfüggés azonban nem csak ebben a korosztályban okoz problémákat, és nem csak az asztaligép vagy laptop előtt szenvedés tartozik hozzá. A mobilos netezés is simán beszippantja az arra fogékonyakat.

A probléma elég jelentős, ezért világszerte hoznak létre intézményeket, ahol a netfüggőket az alkohol- és kábítószerfüggőkhöz hasonló szigorral kezelik.

Itt meg a New York Times doksija a témában

A zágrábi klinika megnyitása kapcsán Irena Rojnic Palavra pszichiáter elmondta, hogy elsősorban olyan fiatalok kezeléséről van szó, akik szinte képtelennek mutatkoznak a normális életre az internet, a számítógépes játékok és a mobiltelefon megvonása után.

A pszichiáter szerint ugyanakkor nem könnyű felismerni az internetfüggőséget. Amennyiben valaki négy-öt órát tölt naponta a világhálón, és közben nem végzi el az iskolával vagy munkával kapcsolatos feladatait, az már jel - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, hogy az interneten eltöltött idő mellett sokkal fontosabb, hogy milyen tünetek jelentkeznek.

Ha egyre több és több időt töltünk a számítógép előtt vagy okostelefon társaságában, és elveszítjük az időérzékünket, továbbá problémáink adódnak emiatt a munkahelyünkön, az iskolában és a családban, valamint semmit sem tudunk tenni ellen, ideje, hogy szakember segítségét kérjük - vélekedett Rojnic Palavra.

Horvátországban nincs pontos adat arról, hány internetfüggő van az országban. Szakértők szerint a lakosság közel 11 százaléka szenved a szenvedélybetegség ezen formájában, vagyis országszerte körülbelül 400 ezer ember - számolt be róla az N1.