Portfolió: Több magyar jön haza, mint amennyi elmegy

19/05/22 szerda
ujnemzedek.hu
Évek óta először pozitív a nettó migrációs egyenleg a KSH által kiadott adatsorból, azonban a portál szerint ez ellentmond már ismert részadatoknak - írja a mandiner.hu a Portfólió gazdasági portálra hivatkozva.

Mint a gazdasági portál írja, évek óta nem volt arra példa, hogy többen térjenek haza, mint ahányan elmentek az országból. A KSH friss, előzetes adatai szerint ez a fordulat történt meg 2018-ban, a népmozgalomról kiadott friss statisztika szerint ugyanis tavaly 20 ezer itthon született magyar tért haza az országba, miközben „csak” 18 150-en távoztak külföldre.

A portál szerint a javulás elsősorban utóbbi számnak, vagyis annak köszönhető, hogy kevesebben akartak kivándorolni: 2017-ban még majdnem 27 ezer volt ez a szám, 2014-15-ben pedig a 30 ezret is meghaladta. Ezzel szemben a hazatérők száma tavaly egy kicsit még csökkent is az előző 20 906-ról, ami az elmúlt kilenc év csúcsát jelentette.

A folytatásban arról is ír a Portfolió, hogy a hazánkban születettek nemzetközi vándorlásához ha hozzávesszik a már külföldön születettek Magyarország felé vándorlását is, akkor tavaly kereken tízezerrel többen jöttek az országba, mint ahányan elmentek, hiszen a 20 ezernyi hazatérő mellett volt 8150 olyan ember is, aki külföldön született, de itthon folytatta az életét. Róluk a portál szerint feltételezhető, hogy köztük vannak a határon túli magyarok, akik magyar állapolgársággal rendelkeznek.

Forrás: mandiner.hu