Plasztik Ladik

20/07/17 péntek
Először a Tiszán. Olyan, mint a hagyományos, csak mégsem.

Biztos Ti is hallottatok a mára már igen népszerűvé vált a PET Kupáról. Ennek a szuper kezdeményezésnek hála, a Tisza ez idáig 70 tonna, azaz hetven! tonna hulladéktól szabadulhatott meg, aminek jó része ráadásul újra is tudott hasznosulni.

Ennek az egész ladikos megvalósításnak a PET Kupa adta az alapötletét. A hagyományos ladik mintájára készült, csak kicsit újragondolva. Az autentikus változat nyilván fából készül – melyhez vörösfenyőt és borvai fenyőt szoktak használni -, igen stabil és jól kormányozható.

Az új változat is deszkákból készül, de nem akármilyenből, ugyanis fa helyett, tiszai műanyag hulladékból préselt plasztik deszkákat használtak fel a készítés során. Szabó László mester volt az, akit felkértek, hogy elkészítse el ezt első plasztik ladikot. A mártélyi mester már több száz hagyományos ladikot készített élete során, így elmondható, hogy ismeri a szakma csínját-bínját.  

Az elkészítés során az újrahasznosítás mellett fontos szempont volt az is, hogy bár fejlesztésen esett át az anyagfelhasználás, mégis meg tudjon maradni a hagyományos tiszai hajóépítés, mint ősi mesterség. Javarészt polipropilénből és polietilénből készült az új deszka. Ennek az innovációnak hála, bár a felhasznált anyag új, mégis a fához hasonlóan csavarozható, fúrható, fűrészelhető, valamint gyalulható. Így ezeket a műanyag deszkákat a szakemberek a tradicionális eszközeik segítségével is meg tudják munkálni.

Több előnye is van az új ladiknak. Ugyebár újrahasznosított műanyagból van, amivel védjük a környezetünket, hagyományos eszközökkel is el lehet készíteni, úgyhogy az idősebb mesteremberek is könnyűszerrel tudnak bánni a plasztik deszkákkal, valamint sokkal ellenállóbb az időjárási körülményeknek, szóval a ladik tartóssága is növelve lett. Csupa nyereség ez az új fejlesztés!

 

Forrás: PET Kupa