Öt szülő, aki megunta, hogy a konzolon rohadsz

17/04/05 szerda
ujnemzedek.hu
Szétzúzni egy gamer cuccát vajon ér? Mindenesetre ők megtették. Jogos a düh, vagy azért hátrább az agyarakkal?

A felnőtt internetezők közül 3,2 millióan szoktak videójátékot játszani az eNET kutatása szerint. Ráadásul (oké, egy jóval korábbi) a Memorex megbízásából készült felmérés eredményei alapján - 42 százalékos válaszadási aránnyal - a videojátékozás a harmadik leggyakoribb közös időtöltési tevékenység a családokban. 

Nem náluk persze:

A Mozdulj Gamer Mozgalom és a JátékosLét Kutatóközpont kutatásában résztvevők szerint a videojátékok által leginkább fejlesztett készségek: 83% - idegennyelv-tudás fejlesztése, 72% - reflexek és reakcióidő javulása, 65% - logika, taktika és stratégiai érzék fejlődése, 60% - csapatmunka, együttműködés erősítése, 53% - problémamegoldó képesség javulása. Na most ez az apu ezt tuti nem így gondolja:

Tegyük hozzá: az ELTE jelentésében az áll, hogy a magyar játékosok 3%-a súlyosan, 15%-a pedig a közepesen veszélyeztetett kategóriába tartozik, már ha a gamerkedésből való függőségrő van szó. "Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ténylegesen függők lennének, ugyanakkor érdemes odafigyelni rájuk - írja a HVG Techrovata. - Meglepő, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a játékkal töltött idő mennyisége, hanem sokkal inkább a személyiség, a szociális háttér és a játékhoz való hozzáállás a meghatározó tényezők."

Szociális háttér? KOMOLYAN? Hát mennyire sanyarú lehet azoknak az élete, akiket ennyire durván prankelő apával áldott meg a sors?

A függőség jelei a srácokon (még mindig az ELTE kutatása alapján) így jelentkeznek:  

- Fantáziálás: gondolatban akkor is a játékról álmodozik, amikor éppen nem játszik
- Megvonási tünetek: hiányérzet és feszültség keletkezik benne, amikor nem játszhat
- Túlhasználat: nem tudja kontrollálni a játék mennyiségét, pedig szeretné
- Belefeledkezés: elveszti az időérzékét, teljesen elmerül a játékban, és emiatt elhanyagolja a feladatait
- Konfliktusok: a fenti okokból összetűzésbe kerül a környezetével, gyakran hazudik a játékkal töltött idő mennyiségéről
- Elszigetelődés: elhanyagolja a barátait, kapcsolatait, így magányossá válik

Az apákon meg olykor úgy, hogy átmennek Hulkba.

Damsa Andreijel készített interjúnkban korábban mi is kitértünk arra, mit kezdhet egymással a szülő és a gyerek, ha a gamerkedés "felüti a fejét" a családban - interjúnkat itt olvashatod a témában. Azért ezt előtte még csekkold: