Összeillünk vagy össze fogunk illeni?

19/02/04 hétfő
ujnemzedek.hu
A párkeresés alighanem igen érzékeny téma mindenki számára. „Párunk” keresése és megtalálása ugyanis olyan folyamat, amelynek minden apró kis részletét tudni szeretnénk, hogy biztosan ne szalasszuk el a kínálkozó lehetőséget. Azonban mi van akkor, ha az a bizonyos lehetőség nem magától adódik és nekünk kell érte tennünk?

Filozófiai szempontból általánosságban elmondható, hogy a szerelem problémája felöl közelítjük meg az összeillés kérdését. Ha ennél maradunk azt mondhatjuk, hogy azzal illünk össze, akivel működik a szexuális kémia, akinek nem túl eltérő a társadalmi helyzete a miénkhez képest, ergo azzal, akivel adott, hogy „közös nyelvet és hasonló gondolkodást” tudjunk magunkénak. Hiszen csak olyan ember lehet az „igazink”, akivel kölcsönösen segíteni, támogatni és szeretni tudjuk egymást.

„Személyes oldal”

Ide soroljuk azokat az elvárásainkat, amelyekről a leendő (szerintünk ideális) párunk kapcsán tudunk, és amelyeken ebből kifolyólag tudunk és hajlandóak vagyunk alakítani, esetleg változtatni. Ennek azért van fontos szerepe, mert az „összeillés egyik legfontosabb feltétele az érzelmi egyensúly”. Vagyis az, hogy a másik elfogadása ne a saját személyiségünk háttérbe szorításával történjen.


Fotó: Pixabay

„Intimitás és otthonosság”

Ez a másik fontos tényező, amely nem hiányozhat a jólműködő kapcsolatból. Hiszen, ha összeillünk valakivel, akkor annak a társaságában nyugalmat, biztonságot, kiegyensúlyozottságot érzünk: vele „otthon vagyunk”.

Megszokások, rituálék

Ez már ugyan háttérmozzanat, viszont hatalmas jelentőséggel bír. Hiszen az életünk nem csak döntésekből és kihívásokból, hanem megszokásokból, rituálékból, állandóan ismétlődő helyzetekből is áll. Ezek pedig vagy összeillesztethetőek a párunk hasonló rituáléival, megszokásaival, vagy nem.


Fotó: Pixabay

Humor

Végül, de nem utolsó sorban. „Rejtélyes faktor”, de az biztos, hogy nagyon-nagyon fontos része egy jól működő kapcsolatnak. Amikor nem tudunk egymás humorán nevetni, sőt, szinte „kikergetjük” egymásból a humort, nos, az már önmagában rossz jel.

Most akkor mi van?

Az említett négy faktor (a teljesség és a tökéletesség igénye náélkül) csupán arra szeretné felhívni a figyelmed, hogy bár klassz dolog az „első látásra szerelem”, és olykor van, hogy valóban megtörténik, nem érdemes csak abban bíznod, hogy „majd eljön az igazi, ha el kell jönnie”, neked csak ülnöd és várnod kell. Mert nem. Persze ez azt sem jelenti, hogy kezdj el aggódni, ha éppen nincs párod.

Szimplán azt, hogy tudd, hogy az együttélés nem feltétlenül automatikus dolog és neked és a párodnak is tennie kell érte, hogy a párkapcsolat klasszul működjön. Hiszen csak így lehettek majd tisztában a jó és a kevésbé jó részeivel a kapcsolatotoknak, és jöhettek rá, hogy összeilletek-e, vagy sem.

Forrás: mipszi