Önkéntesek a vírus alatt

20/05/29 péntek
A vírus elleni védekezés hatékonysága nem csak a hivatalos szervektől függ. Világszerte nagyon megnőtt az igény az önkéntesekre, akik ott segítenek, ahol csak tudnak.

Betegszállítás

A vírus könnyű terjedése miatt a fertőzésgyanús embereknek kifejezetten ellenjavallt a tömegközlekedés igénybevétele. De mi van azokkal, akiknek nincs saját járművük?

Nekik segít a LifeSavers Scotland, amely ingyenes fuvarokat biztosít az egészségügyi intézményekbe. A szervezet korábban a brit egészségügynek segített különböző eszközök és vérminták szállításában, a vírus miatt kiterjesztette a szolgáltatásait. A koronavírus-gyanús páciensek mellett természetesen más betegségek miatt segítségre szorulókat is ugyanúgy szállítják.

A szervezet jelenleg 30 önkéntessel és négy, megfelelő orvosi eszközökkel felszerelt betegszállító járművel rendelkezik

Mosás

A vírusnak nem csupán egészségügyi, de talán még annál is súlyosabb gazdasági következményei vannak. Sok termék és szolgáltatás ára az egekbe szökött, ugyanakkor rengetegen veszítették el a munkájukat.

Az Egyesült Államokban számos háztartásban nincs mosógép, a mosodák szoláltatásait pedig sokan már nehezen, vagy egyáltalán nem engedhetik meg maguknak. Számukra nyújt segítséget a Charlottesville-i Laundry Projekt, amely tízezer dollár értékben biztosít mosodai szolgáltatásokat a helyi rászorulók számára. 

,

Jogi tanácsadás

A Manchesteri Egyetem negyven jogászhallgatója határozta el, hogy szünidejükről lemondva, ingyenes tanácsadást tartanak. Június 15-től írásban és videó formában állnak majd az érdeklődők szolgálatára. A tanácsadás a vírus által leginkább érintett területeken történik majd, úgymint családjog, fogyasztói és munkavállalói jogok, valamint lakhatás.

A programra egyébként bőven túljelentkezés volt (83 hallgató próbált bekerülni). Akiknek ez nem sikerült, azok egy helyi, már praktizáló ügyvédek által működtetett jogsegély programban segíthetnek be.

Mentális egészség

A bezártság mindenkire nagy nyomást helyez. Sokan pedig teljesen egyedül maradtak a lakásukban. A magány, a szociális interakciók hiánya azonban mentális problémákhoz vezet.

Ez vezette azokat az ausztrál egészségügyi hallatókat, akik létrehozták a Conversation in Isolation programot. A szervezet önkéntesek által tart fenn egy telefonos lelkisegély szolgálatot, ahova mindenki telefonálhat, akinek nincs kivel beszélnie. A szervezők fontosnak tartják, hogy mihamarább megszabaduljunk a mentális problémákat sújtó stigmától, hogy mindenfajta gát nélkül kereshessen segítséget az, akinek szüksége van rá.

Ha te is szeretnél valamit segíteni, akkor ezt a legkönnyebben az onkentes.gov.hu oldalon teheted meg, ahol tevékenységek alapján keresheted meg, és veheted fel a kapcsolatot a neked szimpatikus szervezettel.