Olvasót hamisított két könyvtáros, de megmagyarázták

18/01/22 hétfő
ujnemzedek.hu
Chuck Finley 2361 könyvet kölcsönzött ki 9 hónap alatt. Vagyis naponta majdnem 9 könyvet olvasott el. Kár, hogy sosem létezett.

Chuck Finely imádja a könyveket, annyira lelkes olvasó, hogy 9 hónap alatt 2361 kötetet kölcsönzött ki az East Lake Megyei Könyvtárból, amiket szépen vissza is vitt. Ezzel csak az a gond, hogy ha egy hónapot 30 naposnak veszünk, akkor Chuck átlagban 8,7 könyvet olvasott ki - naponta. Ha ennyire oda is van a könyvekért, és még ha az összes gyorsolvasási technikát bevetette, ez valahogy akkor sem stimmel.

Erre jutott a megyei ügyész is, aki egy névtelen bejelentés nyomán kezdte vizsgálni a könyvtár nyilvántartásait. Így aztán hamarosan kiderült, hogy Chuck sosem létezett. A könyvtár két munkatársa találta ki, és egy baseballjátékos után nevezték el. De nem végeztek félmunkát, hamis címe és még jogsija is volt a fiktív olvasónak. Ez bizony már vastagon okirathamisítás - de mi vesz rá két elhivatott, a szakmáját szerető könyvtárost ilyesmire?

A megfejtés az a szabály, amely szerint ha egy könyvet huzamosabb ideig - egy-két éven át - nem kölcsönöznek ki, akkor azt kivonják a forgalomból. A könyvtár egyik vezető munkatársa, George Dore, és kollégája, Scott Amey ezért komoly összeesküvésbe fogtak, hogy az értékes köteteket megmentsék a leselejtezéstől. Mivel szerintük ezek a könyvek hamarosan népszerűek lesznek, és a könyvtár egy csomót bukna rajta, ha akkor újra be kellene szerezni őket. 

A képet árnyalja, hogy a megyei könyvtár kilenc másik könyvtárral közös számítógépes rendszert használ, és ezek az intézmények a támogatás egy részét a tőlük kikölcsönzött könyvek arányában kapják. Ez évi egymillió dollár, amiért már érdemes lehet csalni. Csakhogy a megyei könyvtárak - és ez az East Lake Megyei Könyvtárra is igaz - egy centet sem kapnak ebből a támogatásból. 

Szóval Dore és asszisztense nem anyagi érdekből cselekedett, tényleg az volt a céljuk, hogy a szóban forgó könyvek továbbra is elérhetőek legyenek. Ennek ellenére ami történt, megtörtént: "Chuck" kölcsönzései 3,9 százalékkal növelték a megyei könyvtárból kikölcsönzött kötetek számát.

A renitens könyvtárost asszisztensével együtt felfüggesztették az ügy miatt, de most úgy fest, a kirúgást megússzák. Mivel Dore szerint más könyvtárak is élnek ezzel a módszerrel, a rendőrség kiterjesztette a vizsgálatot mind a 9 társkönyvtárra.

via Atlas Obscura