Ők is voltak fiatalok, ugyanazokkal a stiklikkel - átadták a Magyar Fiatalokért díjakat

17/11/27 hétfő
ujnemzedek.hu
Egy élet- és egy lélekmentő kapta a rangos elismerést. Ha már ott voltunk, persze, hogy kérdeztünk tőlük pár érdekeset!

Az emberi erőforrások minisztere szerint nagy felelősség, hogy hiteles embereket, jó példákat állítsanak a fiatalok elé, és hogy ezzel olyan értékekre tanítsák őket, amelyek nélkül a nemzet jövője elképzelhetetlen.Balog Zoltán hétfőn Budapesten, a Magyar Fiatalokért díj átadóján azt mondta, különös figyelmet kell fordítani azokra, akiken Magyarország jövője múlik, és ezért különös figyelmet, elismerést érdemelnek azok is, akik ebben a munkában szerepet vállalnak. A kormányzat azért alapította a díjat, hogy az ő szakmai, erkölcsi emberi hitelességüket díjazza, értékelje - mondta.

A minisztertől és Novák Katalintól, az ifjúság ügyeiért is felelős államtitkártól Magyar Fiatalokért díjat kapott Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa, valamint Lendvai Zoltán rédicsi plébános, aki "gördeszkás papként" vált ismertté, és aki Don Bosco példáját követve a fiatalokat a játék nyelvén megszólítva tanítja, neveli.

 Novák Katalin, Zacher Gábor, Balog Zoltán (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Balog Zoltán arról beszélt, a nemzedékek szolidaritására épül az ország jelene és jövője, és ez "oda-vissza is érvényes". Ez azt jelenti, hogy azoknak a nyugdíjasoknak a korábbi munkáját is megbecsülik, akik nélkül ma nem itt tartana Magyarország, és azokét a családokét is, akik ma viszik a terhek nagy részét a vállukon.  Hozzátette: a mostani díjjal pedig azokat kívánják elismerni, akik "pozitív figyelmet" szentelnek a fiatalokra, akik hitelesek előttük, akikben megbízhatnak. A miniszter szerint a Magyar Fiatalokért díjat akár lehetne életmentő emlékéremnek is nevezni.

A díjazott főorvos tevékenységéről szólva azt mondta, még mindig jobb, ha az alkohol vagy drogok miatt kórházba jutott fiataloknak Zacher Gábor főorvos kíván jó reggelt, mintha nagyobb baj történt volna velük, előbbi ugyanis azt jelenti, hogy jó kezekbe kerültek.

A nemzeti drogellenes stratégiára utalva közölte, hiábavalóak, reménytelenek a legjobb intézkedések is, ha nincsenek olyan emberek, akik azokat bizalomgerjesztő módon tudják közvetíteni. 

Balog Zoltán ismertetett egy nemrég kiírt pályázatot is. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megjelent, több mint 2,5 milliárd forintos, "Legyen más a szenvedélyed!" című projekt célja az egyik legveszélyeztetettebb csoport, a gyermekotthonokban élő fiatalok droghasználatának megelőzése.

  Novák Katalin, Lendvai Zoltán, Balog Zoltán MTI Fotó - Mohai Balázs

A másik díjazott tevékenységét méltatva azt emelte ki, hogy a katolikus pap nemcsak a lelkiekre, "felfelé figyel", hanem észreveszi a bajba jutott embereket, a kérdező fiatalokat, és képes őket a nyelvükön megszólítani.

Novák Katalin arról beszélt, mindenkinek az a felelőssége, hogy a fiatalok előtt olyan ajtókat nyisson meg, amelyeken érdemes belépni, amelyek jó irányba vezetnek, vagy ha a fiatalok rossz ajtón léptek be, abban segítsék őket, hogy vissza tudjanak fordulni. Szerinte a díjazottak éppen ilyen hiteles "ajtónyitogatók". 

A legújabb kormányzati intézkedések között ilyen ajtónyitásnak mondta a nyelvvizsga, valamint a KRESZ-tanfolyam és -vizsga - 20 évesnél fiatalabbak számára bevezetendő - ingyenessé tételét.

A 2016-ban alapított díjat, egy fából készült emlékplakettet, Gelley Kristóf és Mátyás Zoltán fiatal iparművészek munkáját most adták át első alkalommal.

Mi az a tipikus dolog, amit ő is megbánt fiatalkorában?

Erről a díjazottakat kérdeztük az ünnepség után - Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának főorvosa kis gondolkodás után arra jutott, hogy nincs ilyesmi. „Attól még, hogy az építőtáborban kukoricatörés helyett az Izsáki Borkombinát termékeit részesítettük előnyben, illetve, hogy a soproni osztálykirándulásból végül osztályfőnöki rovó lett… azt nem bántam meg. Igazából pontosan olyan fiatalok voltunk ugyanazokkal a stiklikkel, mint amilyenek a mai srácok – egy különbség van: hogy a világ, az teljesen más lett itt körülöttük. Gondoljunk csak bele a kommunikációba, mi annak idején még beszélgettünk – beszélgetünk ma is, csak teljesen másképp. A csetkommunikációban az apró finomságok vesznek el – az információ ugyan megmarad, mégis, baromi sokat vesztünk azzal, hogy nem figyeljük meg a másik reakcióit."

És ha már reakció: friss Magyar Fiatalokért díjast eddig még nem volt alkalmunk arról kérdezni, szerinte vajon mi a legnagyobb lózung, amit egy fiatal egy felnőtt szájából hallhat. Vajon Zacher Gábornak mi a top 3 legnagyobb szülői bullshit? „Nos, én nem is feltétlenül mondatot emelnék ki, hanem kérdéseket: a „Mi történt fiam az iskolában”, ami tipikus délután hat órás kérdés, és a válasz rá általában az, hogy „”Semmi” – Magyarország iskoláiban általában ez történik: SEMMI; aztán ott van a rokoni probléma, amire talán így karácsony közeledtével érdemes felkészülni – ez a „Mi akarsz lenni, ha nagy leszel”; a péntek esti-buli előtti, tömörített fájlformátumban történő gyereknevelést is idevenném, „Az amíg az én kenyeremet eszed, addig ebben a családban nem lesz pia, cigi, meg kábítószer” – ezen pedig nagyot szokott dobni a terápiás jelleggel hozzácsapott „Vagy különben szíjat hasítok a hátadból.” kifejezéshalmaz. Ezek a mondatok jogosak, hiszen kinek van 7 percnél több ideje arra, hogy a gyerekkel foglalkozzon? Senkinek – illetve lenne mindenkinek, ha kommunikálni akarna, és nem elsikálni a dolgokat.”

A "gördeszkás papként” ismertté vált Lendvai Zoltán rédicsi plébános is valami hasonló dolgot hozna fel, ha már szülői melléfogásról van szó: „A gyerek úgyis tudja, ha valami rosszat csinált – a szidás pont ezért egy tévút. Senkit sem szidtak még jobbá, de már nagyon sokakat jobbá SZERETTEK. Ezért kell a gyereket meghallgatni, terelni, ha arról van szó, de hangos szóval nem megyünk semmire.”

És az atyának vajon van olyasmi, amit a mai fejjel másképp csinálna fiatalként? „Nemigazán. Nézd, nekem nagyon nagy szerencsém volt azzal, hogy olyan tanárok tanítottak, akik. Ezekre a tanárokra hallgatni lehetett, megspóroltam egy csomó ballépést az alkohollal, a kábítószerekkel kapcsolatban – egészen egyszerűen ezért, mert jó nevelők közé kerültem. Van, akinek persze nincs ekkora szerencséje, persze remélem, egyre kevesebben vannak ilyenek.”