Növényeket a házba. Gyorsan, egyszerűen!

20/05/01 péntek
ujnemzedek.hu
Ma már egyre több okos dolgunk van. Okos telefon, okos autó, okos ház. Miért ne egyszerűsíthetnénk le a kertészkedést is? Okos kert, egyenesen a lakásba.

Ez most így első hallásra baromi könnyűnek hangzik. És végül is az is. Hál’ istennek a technológia fejlődése nem áll meg a kommunikációs eszközöknél. Kezdenek elterjedni olyan növény nevelési módszerek, amelyekhez már nem kell annyira odafigyelni, mert elvégzi a készülék a mi feladatunkat. Egyre több ilyen kütyüvel találkozhatunk az interneten.

Általánosságban ezeknek a technológiáknak az egyik közös jellemzője, hogy a növényeknek a víz adagolását a rendszer végzi. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy hetente fel kell töltenünk a víztartályt. Így biztos, hogy nem fog se kiszáradni, se pedig elrothadni a túlöntözéstől.

Házon belül nehézkes lehet megoldani, hogy a növények, a számukra megfelelő mennyiségű fényt kapják meg. Ezek a különleges „cserepek” már rendelkeznek saját fényforrással. Széles spektrumú LED-es lámpák segítségével közvetlenül a növényt világítják meg, így biztosítva nekik a fejlődésükhöz szükséges fénymennyiséget és minőséget. Ez lehetővé teszi, hogy egész évben termeszthessünk, évszaktól függetlenül. A lámpákhoz az áramot, -típustól függően- akár USB kábellel is meg tudjuk oldani.

Előnyük továbbá, hogy nem foglalnak nagy helyet a lakásban. Van, amit akár falra vagy hűtőre is fel tudunk rakni egy egyszerű mágnessel. Akinek fontos, hogy milyen anyagból készülnek ezek a termékek, annak jó hír, hogy már találunk olyat a piacon, ami újrahasznosított BPA-mentes műanyagból készül. Ez főleg akkor lehet fontos szempont, ha fűszernövényeket nevelünk benne, amit a későbbiekben fel is használunk főzéshez

 

Vételkor akár ki is tudjuk választani, hogy milyen növényt szeretnénk nevelni. Dísznövényt, fűszernövényt stb. Így egyben megkapjuk a magot - amiből kikel majd a kis növényünk-, plusz a számára legmegfelelőbb összetételű termőföldet. Ha élünk ezzel az opcióval, akkor az ültetéssel járó macerától is megszabadítjuk magunkat.