Néhány tipp, amitől jobb lesz a kapcsolatod a szüleiddel!

19/01/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
Ha meg akarod érteni, hogy miért nem "jössz ki" a szüleiddel, olyan kulcsfontosságú dologra lesz szükséged, mint az empátia. Hiszen ahhoz, hogy közös nevezőre jussatok beszélgetni kell, érvelni és megismerni egymás szemszögét.

Hogy várhatod el, hogy megértsenek, ha nem teremtesz velük kapcsolatot? Nem mellesleg, ha te vagy a kezdeményezője a probléma megoldásának, azt bizonyítja, hogy felelősen gondolkodsz, tehát nyugodtan lehet neked nagyobb szabadságot hagyni. Lássuk!

1. Legyél megértőbb a szüleiddel

 • Ismerd meg a szüleid látásmódját és életszemléletét! - Sokszor a problémák a generációk közötti szakadék miatt van. Kérdezd őket arról, hogy ők a te korodban mit tettek, hogy érezték magukat. Próbál meg egy kicsit az ő oldalukról megvizsgálni magad.
 • Beszélgessetek minden nap! - A beszélgetés kulcsfontosságú, találjatok rá alkalmat! Fontos, hogy te is figyelmesen hallgasd meg a szüleid, hiszen ezzel jelzed feléjük, hogy nem csak felesleges rizsaként tekintesz az általuk elmondottakra. Hallgasd meg őket akkor is, ha a munkájukról vagy munkatársaikról beszélnek, hiszen így megismerheted a szemléletüket, az erősségeiket és a gyengeségeiket. Lehet, hogy tudnak valamit tanácsolni, amivel akár egy vitás helyzeten is könnyebben átlendülsz. 
 • Figyelj az érzéseikre, bizony nekik is vannak! - Amikor beszélgetsz velük, arra is figyelj, hogy érzik magukat. Lehet, hogy rossz napjuk volt munkában, ezért kezelték rosszabbul egy kérésedet. Ülj le és kérdezd meg tőlük, hogy vannak, segít-e nekik, ha kiöntik a lelküket? 
 • Olvass könyvet vagy nézz filmet a szülő/gyerek kapcsolatokról! - Ez bizotsan túl unalmasnak tűnik, de ahhoz, hogy megértsd a szüleid, meg kell ismerned a szülők magatartásának, viselkedésének okait is. Ehhez rengeteg szakkönyv és videó áll rendelkezésedre. Érdemes megnézni, elolvasni egy-két ilyen darabot, hiszen sosem tudhatod, mikor fog segíteni. 
 • Értsd meg, hogy a szüleid csak meg akarnak védeni! - Minden cselekedetükkel és szabályaikkal igyekeznek megvédeni téged, gondolj erre akkor is, amikor épp valamit megtiltanak neked. Ez nem azért van mert utálnak. 
 • Ismerd meg az érzelmi visszaélések figyelmeztető jeleit! - Vannak helyzetek, amikor viszont külső segítséget kell kérnek. Ha folyamatosan azt tapasztalod, hogy elnyomnak a szüleid, nem fejezheted ki a véleményed, ha lelkileg sakkban tartanak, ha sosem értékelnek csak szidnak - akkor ajánlott szakemberhez fordulnod, hiszen érzelmi visszaélés áldozata lehetsz! Az érzelmi visszaélés nagyobb probléma, mint a megértés egyszerű hiánya. Ha érzelmileg bántalmaznak, akkor más felnőtteknek segítséget kell kérnie a helyzet kezelése érdekében. Összeszedtünk néhány fontos telefonszámot, ahol segíteni tudnak neked ilyen ügyekben.

2. Tanuld meg a különbségekből fakadó konfliktusok kezelését

 • Ha felmerül egy probléma, üljetek le és beszéljétek meg! - Ha van valami visszatérő vagy aktuális, amit nem tudtok kezelni és csak vitáztok rajta, kérd meg a szüleid, hogy üljetek le és beszéljétek át a dolgot. Fontos, hogy ismerd a szüleid időbeosztását, olyankor kezdeményezz beszélgetést, amikor ráérnek mind a ketten. Ha lehet olyan helyen üljetek le, ahol nem zavarnak külső tényezők, valamint kapcsoljátok ki a TV-t és a mobilokat is. 
 • Előtte fogalmazd meg a problémád és az érzéseid! - Mielőtt leülnél beszélgetni, gondold át, hogy mi is a te problémád pontosan? Mit érzel és miért? Mitől lennél jobban? Milyen javaslatod van a probléma megoldására? Ha segít írd össze ezeket pontokban egy papírra.
 • Fejezd ki magad, de nem kiabálással - Maradj nyugott és kezdj bele! Légy világos, közvetlen és becsületes a szüleiddel szemben,és mindig beszélj őszintén arról, hogy érzed magad. Nincs értelme hazudni, hiszen arra törekszel, hogy megértesd magad velük. 
 • Kerüld el a hisztit! - A kiabálással és a hisztivel semmit nem érsz el, maximum annyit, hogy feldühíted a szüleid. Ha azt akarod, hogy egyenlő félként kezeljenek, vagy figyelembe vegyék egyáltalán a véleményed, akkor kezeld profin a dolgokat. Tárgyalj úgy, mint a felnőttek: ész érvekkel, határozottan! 
 • Törekedj a kompromisszumokra! - Vannak szituációk, amikor a szülők ragaszkodnak az álláspontjukhoz. Ilyenkor is arra kell törekedned, hogy elmondod, neked ez miért rossz. Az, hogy felveted, hogy találjatok közös utat, kössetek kompromisszumot mindig célravezetőbb, mintha bevágnád a durcát és elvonulnál a szobádba. 

Forrás: Wikihow