Néha a szülőknek is tudni kell bocsánatot kérni

19/01/21 hétfő
ujnemzedek.hu
A szülők többsége ragaszkodik ahhoz, hogy gyermekük bocsánatot kérjen tetteiért testvérétől, barátaitól és a felnőttektől is. Abban az esetben, amikor ők tévednek, sokszor kényelmetlenül érzik magukat a helyzettől, épp ezért sokan közülük elkerülik a bocsánatkérést.

A szülők gyakran azt gondolják, hogy ha bocsánatot kérnek a gyermeküktől, akkor az már kevésbé fogja őket tisztelni, kiesik kezükből az irányítás. Pedig pont ellenkezőleg: így lehet a legjobb példát mutatni számukra. Ha a gyerek azt látja, hogy szülei hibáznak valamiben, de fel is vállalják tetteiket, akkor ez követendő példa lesz számára.

Mi a probléma a bocsánatkéréssel?

A szomorú igazság az, hogy a legtöbbünk kényelmetlenül érzi magát, ha bocsánatot kell kérnie. Nemcsak azért, mert el kell ismernünk, hogy tévedtünk, hanem azért, mert szégyenérzetet ébreszt bennünk, eszünkbe jut az a kiszolgáltatott helyzet, amikor gyermekként köteleztek minket a bocsánatkérésre.


Fotó: Pixabay

De mit tanul a gyermek, ha a szülő elkerüli a bocsánatkérést?

A bocsánatkérés azt jelenti, hogy valami rosszat csináltunk, elszúrtunk egy dolgot. Persze ilyenkor tényleg rosszul is érezzük magunkat, de felszabadító tud lenni, ha bocsánatot kérünk ezért és meg is kapjuk azt! Pont ezért lenne fontos a szülőknek, ha nem csak elvárnák a bocsánatkérést, majd legyintenének, hanem adnának róla visszajelzést is a gyereknek.

Például: Köszönöm, hogy bocsánatot kértél, de be kell látnod, hogy ez tényleg nagyon rossz dolog volt.

Ezután el lehet magyarázni, hogy mi volt és miért helytelen a gyermek cselekedetében és, hogy ezért mondjuk szobafogság jár vagy zsebpénz megvonás.

Na de mi van, ha a szülő kér bocsánatot?

Szuper lenne, ha a szülők is megtanulnának bocsánatot kérni. Ha elmondanák a gyereküknek, hogy nem akartak kiabálni, csak feszült napjuk volt. Ha a szülő kifejtené, hogy nem gyermekére haragszik, nem hibás ebben a helyzetben, csak a felnőttek sokszor idegesek a munka vagy a hétköznapi gondok miatt. A gyermek nyelvén kell ezt elmagyarázni, koruknak megfelelően, mert ebből fognak a legtöbbet tanulni. Hogy miért? Mert gyermekként azt utánozzuk, amit a felnőttek tesznek, a legnagyobb példaképeink a szüleink – ha azt látjuk, hogy egy rossz cselekedet után ezt bevallják, akkor gyerekként ez ragad meg bennünk és mi is így fogunk tenni később.

Mindannyian követünk el hibákat, amiket aztán megpróbálunk kijavítani, helyrehozni. Sokszor meg is bántunk másokat, de fontos, hogy beismerjük mit tettünk és megpróbáljunk javítani a kialakult helyzeten. Sőt, ha valakitől elnézést kérünk, attól nem csak mi, de a másik is jobban fogja érzi majd magát.

Vannak fontos mondatok, amiket épp ezért jó, ha észben tart egy szülő

1. Sajnálom, hogy közbevágtam és nem engedtem, hogy elmondd a véleményed, gondolataid. Kérlek beszéljük át újra, mondd el, mit gondolsz erről a dologról.

2. Tudom, hogy megígértem és nagyon sajnálom, hogy elfelejtettem megvenni neked. Holnap tényleg megveszem és mire hazaérsz már itthon is lesz.

3. Mindannyian ideges voltunk, és kiabáltunk. Nagyon sajnálom, ha megijesztek téged. Nem akartam, hogy emiatt sírj. Nagyon ideges voltam, de nem tudtam kezelni az érzéseimet. Nagyon szeretlek és csak meg akarlak védeni mindentől. Kérlek ne haragudj rám!

4. Nagyon nehéz napom volt, de ez nem mentség arra, hogy veled kiabáljak.

7. Sajnálom, kicsim, nem akartam rád erőltetni a véleményem. Hadd próbálja meg újra. Ezt akartam mondani, és azért mert ... Most pedig mondd el te is a véleményed!

8. Nagyon elszúrtam a múltkorit és nem akarom, hogy több ilyen legyen, mit tehetek, hogy az ilyen helyzeteket helyesen reagáljam le a jövőben? Adj nekem tanácsot, mi a véleményed?

Fontos, hogy ne érezzetek szégyent és ne keressétek a hibás felet. Ehelyett összpontosítsatok arra, hogy megoldjátok a problémákat. Bátorságot követel elismerni, hogy tévedtél, és a bocsánatkérés is. De ez csak jobb szülővé tesz téged, és jobb, felelősségteljesebb felnőtté fog válni ezáltal a gyermeked is Menni fog?

Forrás: psychologytoday.com