Ne rettegj, inkább előzd meg a kullancscsípést!

17/03/30 csütörtök
ujnemzedek.hu
A napsütés és az egyre melegedő idő a kullancsok szaporodásának és terjedésének is kedvez. A fűszálakon és a levelek fonákján hesszelő állatok nem csak erdőkben vagy mezőkön lehetnek veszélyesek, egyre többször találkozhatunk velük játszótereken, kutyafuttatókban és kiskertekben is. Nem árt felkészülten várni kullancsszezont - összegyűjtöttünk néhány tippet, amit alkalmazva és a védőoltásokkal kiegészítve már bátran merészkedhetünk a füves-, fás-, bokros területekre.

Elterjedt tévhitek a kullancsokkal kapcsolatban

Az első, amit el kell oszlatni az az, hogy a kullancsok a fák ágairól pottyannak az ember nyakába. Ez a valóságban csak ritkán fordul elő. A szemmel rendelkező, illetve a „vak” kullancsok is a fűszálakon, bokrokon (kb. 1,5 m magasságig) várnak áldozatukra, amit a kilélegzett szén-dioxid, illetve a test hőkibocsátása é az illata alapján azonosítanak be. Nem kedvelik a fényt, a vékonyabb bőrrel fedett, izzadt, nedves és melegebb területeket viszont annál inkább, igyekeznek bebújni a ruha alá. Ha az állat maga számára kellemes bőrfelületet talál, nyálával érzésteleníti azt, elülső lábai segítségével felvágja a bőrt, szájszervével pedig befúrja magát. Ilyenkor mi maximum egy kis viszketést érzünk, de legtöbbször egyáltalán nem vesszük észre a durva akciót.

Sokan képzelik azt, hogy csak az erdőben csíphet meg minket kullancs. Az állat valódi élőhelye a talajközeli növényzet, így akár a kertünkben, játszótéren vagy a kutyafuttatóban is előfordulhatnak. Ezért fontos, ha otthon napozunk, piknikezünk, vagy akár egy dús növényzettel rendelkező parkban sétálunk, akkor is alaposan vizsgáljuk át magunkat, miután eljöttünk onnan. A kullancs kedvenc testrészei a vékonyabb bőrrel borított testhajlatok, fül mögötti rész, nyak, tarkó, hajas területek, elsősorban ezeket a részeket nézzük át, majd a többi felületet is testünkön, valamint társainkon is. 

Ha azt vesszük észre, hogy már megcsípett minket az állat és még a bőrünkbe van, semmiképp ne használjunk krémet vagy alkoholt, ne próbáljuk meg tekergetéssel kiszedni, hiszen a kullancs megsérülhet, ezáltal könnyen a szervezetünkbe kerülhet a benne lévő fertőző anyag. A csípés helyén apró bőrpír keletkezik - ez természetes reakció. A Lyme-kórra figyelmeztető jelek a következők: a csípést követően egyre növekedő, középen fehér, széli részein piros folt jelentkezik, ami rossz közérzettel, hányással, gyengeséggel is társulhat, ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz. A kullancs által terjesztett másik betegség a vírusos agyhártyagyulladás, melynek tünetei a tarkómerevség, magas láz, fejfájás és rosszullét. A fertőzött csípést követően rövidebb időn belül 7–21 nap múlva, jelentkeznek ezek a tünetek, és a betegség idegbénulással is járhat. A kullancsok felbukkanása évszaktól függ, leggyakrabban április–május és augusztus–szeptember.

Hogyan védekezzünk ellenük? 

  • Első lépés a megelőzésben, a védőoltások beadatása. Szervezetünk így lesz védett a csípésekkel szemben.
  • Érdemes hosszú ruházatban nekivágni egy túrának, indulás előtt a nadrágunkat beletürni a zokninkba, ugyan így a felsőnket a nadrágba - ezt mindenképp tegyük meg, legalább az alsó öltözetünknél. 
  • Gyógyszertárakban és drogériákban kaphatók minden szezon előtt kullancsírtó spray, ezzel 3-4 óránként be kell fújni magunkat. A legjobb riasztóhatást a dietil-toluamid (DEET), az etil-butil-acetil-aminopropionát, valamint a pikaridin tartalmú készítmények biztosítják, és léteznek már kullancsriasztó karkötők is. 
  • Ellenőrizzük a kritikus bőrfelületeket, ha megállunk egy-egy ponton.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a háziállatainkat is!

A Magyar Kullancsszövetség összeállította a kirándulók 10 parancsolatát, ami a következőkből áll:

1. A természet veszélyeitől ne rettegj! Ismerd meg azokat. Védekezz ellenük és akkor biztonságban dolgozhatsz-, vagy töltheted szabadidőd a természetben.

2. Kiránduló szezon előtt adasd be magadnak a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást.

3. Évszaknak megfelelő öltözetben járd a természetet, 4 óránként szúnyog- kullancsriasztó pl.: bőrről fel nem szívódó picaridin (saltidin) hatóanyagú pumpás aerosollal-,  krémmel-, vagy a gyermekbarát kiszerelésű roll on készítménnyel kenjük vagy fújjuk be magunkat és társainkat. 

4. Kutyáink hosszú szőrét vágassuk rövidebbre, ezzel megelőzve a kullancsok támadását, valamint rendszeresen alkalmazzunk kullancsok ellen ható cseppet, nyakörvet stb.

5. Ritkán lakott nyaralónkat-, vadászházunkat- és állattartó épületeinket kora tavasszal védőszemüvegben és maszkban takarítsuk át.

6. Ne menjünk se mi, se állataink vadak által gyakorta látogatott helyekre, ha mégis ilyen helyen járnánk, szeretteinken és társainkon gyakorta tartsunk kullancs vizitet.

7. Magas füves, susnyós-bozótosban ne táborozzunk és legelő állat nyers tejét ne igyuk!

8. Kullancscsípés esetére legyen szakszerű kullancs-eltávolító orvostechnikai eszköz a házi patikánkban-, hátizsákunkban és autónk egészségügyi dobozában.

9. Az állatunkból eltávolított kullancsot műanyag  dobozban, hűtve tároljuk, hogy aztán az orvos tesztelni tudja Lyme-kór fertőzöttségre.

10. A betegségre utaló tünetek jelentkezésekor azonnal forduljunk orvoshoz, állatorvoshoz.

 

Forrás: Napidoktor, Webbeteg, Igdklinika, Kullancsszovetseg