NASA: a Balaton a világ egyik legtisztább tava!

20/07/08 szerda
Igazán jó hír érkezett pár napja az Egyesült Államokból. A Stanford Egyetem és a NASA szakemberei az elmúlt 28 éveben folyamatosan vizsgálták az algavirágzás trendjét. Az eredmény globálisan nagyon elkeserítő, viszont akadt kiemelkedően pozitív példa is: a magyar tenger vízminősége nagymértékű javulást mutat!

A kutatók hat kontinens 33 országában 71 tavat vizsgáltak huszonnyolc év nyári műholdfelvételeinek adatai alapján. A vizsgált időszakban (1984–2012) a nyári maximális algavirágzás a vizsgált 71 tó közül 48-nál növekedett. Az algásodás növekedése negatív hatással van nemcsak az ivóvízellátásra, a turizmusra, hanem mezőgazdaságra, valamint a halászatra is. Csak az Egyesült Államokban évi négymilliárd dollárra becsülik az algavirágzás okozta károkat.


2019. augusztus 31-i műholdfelvétel a Balatonról. A nyugati medencében jól látható zöldes víz a balatoni fecskemoszat. (Forrás: www.idokep.hu)

Napjainkban a mértéktelen szennyezés, főként a bemosott trágyával bekerülő nagy mennyiségű tápanyag vezet a túlzott algásodáshoz, aminek különösképp ki vannak téve a kis keringésű, tartósan magas hőmérsékletű állóvizek. Ez a folyamat pedig nemcsak a vízi élőlényekre, de az emberre is káros hatással van. A vizsgált 71 tó közül csupán 6-nál tapasztaltak javulást a kutatók az algahelyzetben és vízminőség tekintetében, ebből az egyik a Balaton.


(Forrás: www.femina.hu)

A műholdfelvételek tartós javulást mutatnak a vízminőségében, amelyet a kutatók a magyar vízügyi szakemberek komoly erőfeszítésének tulajdonítanak, akik hosszú évek alatt elérték a vízbe kerülő szennyező tápanyagok mennyiségének csökkenését.

A tó körül csatorna és vízelvezető rendszerek kiépítésének szabályai Európában a legszigorúbbak, emellett a nagyteljesítményű robbanómotoros járművek közlekedése is csak minimálisan lehetséges a Balatonon.  A vízminőség megőrzéséhez továbbá hozzájárul az is, hogy a vízhőmérséklet nem, vagy csekély mértékben mutat emelkedő tendenciát az utóbbi két évtizedben.

Ha te is próbálsz környezettudatosan élni, akkor nézz rá az Öko Napló alkalmazásunkra, melyben számos tippet találtok arról, hogy mit tehettek a természet védelmében. Emellett pedig különböző környezetvédelmi témákban is összemérheted a tudásod a többi felhasználóval.