Napelemes hűtőkkel segíti a termelőket egy nigériai feltaláló

20/08/18 kedd
A találmány több ezer tonna élelmiszert óv meg a pusztulástól, emellett növeli a gazdák bevételeit és munkahelyeket is teremt.

A világón óriási problémát okoznak a kárba vesző élelmiszerek. Európában az élelmiszerek több mint a fele a kukában végzi. De hasonló probléma áll fenn ott is, ahol sokkal nagyobb az igény a táplálékra: Afrikában. Itt is rengeteg élelmiszer a szemétben, azon egyszerű oknál fogva, hogy a nagy hőségben gyorsan tönkremennek.

Körülbelül 6000 tonna halat fognak ki Nigéria partjainál naponta, ebből viszont csak átlag 2000 tonnát tudnak frissen értékesíteni, a maradékot pedig füstöléssel próbálják menteni, melyet később jóval kevesebbért tudnak csak eladni a friss halak folyamatos kínálata miatt.

Hasonló a helyzet a növények és gyümölcsök esetében is, melyek átlag két napot bírnak ki a nyugat-afrikai hőségben.

Ezen a helyzeten akart változtatni Nnaemeka C. Ikegwuonu, aki napelemes hűtőivel mára több mint 3500 földművesnek és halásznak biztosít megfelelő tárolási lehetőséget. A vállalata összesen 24 hűtőt üzemelt be az országban, és több mint 20.000 tonna élelmiszert mentettek meg a pusztulástól. Ennek következtében a hűtőket használó termelők, átlagosan 25%-kal növelni tudták a bevételeiket.

Ikegwuonu nemrég díjat is nyert a találmányáért, az azzal együtt kapott 50.000 dollárból pedig két újabb hűtőt tervez építeni forgalmas piacok mellett, mellyel elmondása szerint 3285 tonnányi élelmiszert menthetnek meg.

(GNN)