Mutasd meg, mit látsz - egy vak ember számára

17/10/12 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nem is olyan rég lett elérhető először (csak) az iPhone felhasználók számára egy program, amivel segíthetnek a látássérült és vak embereknek úgy látni a világot, ahogy egy szerencsésebb embertársuk.

Mára olyan népszerű lett az app, hogy az androidosok is könnyen letölthetik a Google Play áruházból. 

Az adatok megdöbbentőek: világszerte 40 ezer rászoruló használja, és ami ennél is fontosabb, több mint 550 ezer látó ember segített már a program használatával. 

Egy egyszerű példával mutatták be az app hasznosságát a Be My Eyes oldalán. 

A vak felhasználó tejet szeretne vásárolni, de nem biztos benne, hogy lejárt-e a szavatossága. Ehhez egy gombnyomással segítséget kérhet: nem kell mást tennie, mint a telefon kameráját a doboz tetejére irányítani, hogy ezzel a látó fél el tudja olvasni a a tej csomagolásán jelzett szavatossági időt. Ezután az első és leggyorsabb látó felhasználó, reagál, megmondja, hogy milyen dátum látható a dobozon.

Ha egy látássérült vagy vak ember segítségre szorul, a telefon küld egy értesítést a látó félnek, így azonnal tud reagálni a problémára. 

Amelett, hogy önkéntes alapon működik a dolog és segíthetünk egy rászorulónak, még minket is megjutalmaznak, hiszen az az ember, akinek segítettünk értékeli a virtuális segítőjét. 

Október 11. a Vakok világnapja. Ha ennek alkalmából vagy szimplán együttérzésből szívesen segítenél a rászorulókon, akkor irány az App Store vagy a Google Play áruház és légy te is valakinek a szeme!