Mostmár hivatalos: a dicséret hatékonyabb, mint a büntetés!

20/02/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
Éreztük mi mindig is, de mostmár tudományos módszerrel is alátámasztották szerencsére: a dicséret jobb viselkedésre, nagyobb figyelemre ösztönzi a diákokat, mint a büntetés.

A vizsgálat elég alapos volt: Amerika-szerte 3 éven keresztül tanulmányozták a kutatók a diákok viselkedését. Három államban, 19 általános iskolában, összesen 151 osztályban figyelték meg a diákok reakcióit a tanárok fegyelmezési eszközeivel kapcsolatosan.

via GIPHY

A kutatás megállapította, hogy a dicséret és a megrovás aránya összefüggésben áll a diákok órai koncentrációjával. Vagyis a tanár minél többször dicsérte és minél kevesebbszer szidta a gyerekeket, annál jobban figyeltek rá vagy dolgoztak a feladataikon

via GIPHY

A dicsérettel ösztönzött diákok 20-30 százalékkal jobban viselkedtek és dolgoztak az órákon, mint azok, akiknek a legkevesebb dicséretben volt részük a szidásokkal szemben.

    "A dicséret a tanár egyik visszajelzése, és a diákoknak szükségük van erre, hogy megértsék, milyen viselkedést várnak tőlük és milyen viselkedést jutalmaz a tanár" - magyarázta Caldarella, a Brigham Young Egyetem kutatója.
 A tanulmány hangsúlyozza, hogy a dicséret hatékony eszköz a tanár számára, arra ösztönzi a gyerekeket, hogy jobban dolgozzanak, különösen azokat, akik tanulási nehézséggel küzdenek vagy gyakran rendetlenkednek órán.

    Korábbi tanulmányok azt is igazolták, aki az órán jobban figyel, annak majd a tanulásban elért eredménye is jobb lesz. Tehát az órai dicséret hosszútávon kihat a diákok teljesítményére, szóval kedves Tanárnő és Tanár úr, kérjük szépen minél gyakrabban alkalmazni!

via GIPHY