Mostantól a külföldön született magyar csecsemők anyukája is megkapja az egyszeri 64 125 forintot

17/04/26 szerda
ujnemzedek.hu
Az országunk határain kívül élő szülők külföldön született gyerekei után is jár az egyszeri anyasági támogatás, tudtuk meg Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárának szerdai sajtótájékoztatóján.

2018. januárjától tehát azok az anyák is jogosultak igénybe venni a szülést követően a 64 125 forintos támogatást, akik ideiglenesen tartózkodnak külföldön, és azok is, akik úgy döntenek, hogy nem Magyarországon szeretnék felnevelni a gyereküket. Ehhez mindössze annyi szükséges, hogy az újszülöttet a magyar rend szerint anyakönyveztessék, akár Londonban, akár Wellingtonban születik. 

Novák Katalin
az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára

Novák Katalin szolgált még néhány fontos információval az elmúlt évek fiatalokat, családokat, párkapcsolatban élőket érintő demográfiai statisztikai adataival kapcsolatban. (Ezeket összefoglaló néven népmozgalmi adatoknak hívjuk.) Az államtitkár elmondta, hogy a 2016-os felmérések alapján minden mutató pozitívan alakult az előző évekhez képest, és vannak olyan területek, ahol csúcsdöntés is született. 

Néhány információ a népmozgalmi adatok alapján:

  • A legfontosabb adat a népesség természetes fogyására vonatkozik, ami a születések és a halálozások számának különbözete. Bár még most is többen halnak meg Magyarországon, mint ahányan születnek, a 35 éve tartó folyamatos fogyás mértéke tavaly 16%-kal csökkent. 
  • A csecsemőhalandóság a mindenkor mért legalacsonyabb volt 2016-ban, soha nem volt még ilyen jó ez a mutató.
  • Hat év alatt 46%-kal nőtt a házasságkötések száma (tavaly 51 800 esküvőre került sor), ezzel a magas számmal húszéves csúcs dőlt meg. A válások száma pedig 18%-kal csökkent 2010-2016 között.
  • 2016-ban 30 400 terhességmegszakítás történt, ez 25%-os csökkenés 2010-hez képest.  
  • A gyermekvállalási kedv is egyre élénkebb. Novák Katalin elmondta, hogy húsz éve nem volt ilyen magas a termékenységi mutató: 100 családra vetítve 149 gyerek születik, és ugyancsak örvendetes, hogy tavaly hosszú évek után ismét emelkedett a házasságon belül született gyermekek aránya. 
  • A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 700 ezer körül van azoknak a 35-40 közötti nők száma, akik remélhetőleg egyre bátrabban vállalkoznak majd családalapításra. Ennek érdekében a családtámogatásokra fordított összegek mintegy 80%-kal nőttek 2010 óta, jelenleg 1741 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célokra.