Most akkor tényleg butábbak leszünk, ha okostelefont használunk?

17/06/30 péntek
ujnemzedek.hu
A reggeli ébredéstől az ebéd közbeni pötyögésen át egészen lefekvésig kísér minket a telefonunk. A szórakoztató elemek mellett számos hasznos funkciót is ellátnak. Egy tanulmány most azt vizsgálta, hogy az egész napos "tapogatás" mellett miként hat mobilunk a munkavégzésünkre.

Csak nézz körbe a szobában, teremben, kávézóban - vagyis ott, ahol most éppen ücsörögsz. Nézd meg, hány ember birizgálja épp a telefonját. Lehet, hogy te is a mobilodról olvasod ezt a cikket? 

Azt már régóta elmondhatjuk magunkról, hogy az okostelefonok részei a mindennapi életünknek, sőt óriási veszteségként éljük meg, ha otthon felejtjük, lemerül, vagy esetleg ellopják. Sokan mondogatják, hogy az egész életük a telefonjukba van rejtve: ott tárolják fotóikat, legfontosabb telefonszámaikat, e-mail címeket stb. 

A chiicagói egyetem egyik friss tanulmányában arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire befolyásolja a munkavégzésünket a mobilunk. Az önkéntes jelentkezőket két csoportba osztották, az első csoporttól elkérték a mobiljaikat, majd átvitték azokat egy másik szobába, a második csoportot arra kérték, tegyék látható helyre a készülékeket, így ők feltették a telókat az asztalra. 

Forrás: Unsplash

Agyleszívás

A csoportok vizsgálata során arra jutottak, hogy a telefonok puszta jelenléte is károsan befolyásolja a dolgozók memóriáját, tartós figyelmét. Zavarja a koncentrációt, eltereli a gondolatokat a kiadott feladatról, az adott problémáról, főleg ha még pittyeg, jelez és villog is. Ezek a "tünetek" nagyon jól megmutatkoztak azok között, akik mellett ott csücsült az okostelefonjuk. A kutatók szerint ha mellettünk van a telefonunk nem tudunk fókuszálni, az agyunk azon jár, hogy most milyen értesítést kaptunk vagy milyen üzenetet. Azonnal megkezdődik az agyleszívás, mi meg észre se vesszük, és ettől romlik a teljesítményünk is.

Azok, akik nem érintkeztek a telefonjukkal, lényegesen jobb eredményeket értek el. Ők jobban koncentráltak a feladatokra, meg akarták őket oldani, nem zavarta semmi őket gondolkodás közben. A szakértők szerint érdemes táskába tenni a telónkat ha dolgozunk, vagy legalább arra a kis időre kikapcsolni. 

Forrás: lifehacker