Mit tehetsz Te a fenntartható divatért? - Tanácsok

19/12/10 kedd
Jogos a kérdés: mit tehetünk, ha szeretünk jól kinézni, de nem szeretnénk támogatni a divatipar jelenlegi működését és a piacot uraló fast fashion márkákat?

Ne aggódj, nem is lesz nehéz tenned ezért. 

Tanácsaink számodra:

1. Olyan üzleteket, illetve márkákat válassz, amelyek a fenntartható

divat (pl. biopamutból, etikus gyártásból vagy újrahasznosított anyagból készült termékek) mellett kötelezték el magukat.

2. Vásárolj kevesebbet, de ügyelj a minőségre. Minél kevesebb rossz minőségű ruhadarabot vásárolsz, annál kisebb az esélye annak, hogy a kukában, textilhulladékként végzik.

3. Vásárolj nyugodtan másodkézből. Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől kezdve nem vehetsz egyetlen új ruhát sem, de iktasd be a vásárlási rutinodba a second hand (használtruha) boltokat is.

4. Ha már megvetted, használd. Olyan darabokat válassz, amelyeket biztosan szívesen viselsz majd. Akár kihívást is csinálhatsz ebből!

5. Miután kimostad, hagyd, hogy magától megszáradjon. Amennyire csak tudod, kerüld el a szárítógép használatát.

6. Használd a mosógéped eco funkcióját, így nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de kevesebb energiát használsz fel, és kevesebb vizet is használsz egy-egy mosás során.

7. Ha már nem használod, de még hordható állapotban van, hagyd, hogy új életre keljen, azaz készíts belőle használati tárgyat. 

Fenntartható divat

Természetesen nehéz lenne azt mondani, hogy mindent egyik percről a másikra szüntess meg az életedben, csak gondold végig, mi az, amiről úgy érzed meg tudnád tenni és azt tedd is meg.

 

Felhasznált forrás: a Holy Duck Blog cikkei, Mengyán Eszter tollából