Mint a Harry Potterben: gyógynövények a leszokáshoz – I. rész

20/02/10 hétfő
ujnemzedek.hu
Nemdohányzóként elképzelése sincs az embernek, milyen nehéz folyamat a leszokás. A nikotinfüggőségnek ”hála” sokkal többről van szó annál, minthogy valaki kidobja a kukába a dobozt, és soha többé nem vásárol utánpótlást. Viszont ha megvan az elhatározás, a természet nyújtja a kezét, csak bele kell kapaszkodni. Összeszedtünk néhány növényt, melyek segítenek leszokni a cigiről.

Közönséges orbáncfű

Láttál már embert, aki épp letette a cigit? A nikotin megvonása nem túl kellemes mellékhatásokkal jár: hangulatingadozás, szorongás, ingerlékenység. Az orbáncfű híres arról, hogy kisimítja az ember idegeit – a belőle készült tea átsegíthet a leszokás kezdeti szakaszán.

via GIPHY

Borsmenta

Már csak azért sem érdemes rászokni, mert a leszokás egyik legidegesítőbb ”mellékhatása” az émelygés, a másik pedig a fejfájás. Egyik sem leányálom. A borsmenta mindkettőre orvosság lehet. És még feszültségoldó hatása is van.

via GIPHY

Orvosi macskagyökér

Könnyen megeshet, hogy álmatlan éjszakái lesznek annak, aki a leszokás mellett dönt. Nem, ez nem valami rossz költői kép, tényleg tünet lehet az álmatlanság nikotinmegvonás esetén. Egy jó, izomlazító hatással bíró macskagyökér tea segíthet a problémán.

via GIPHY

Kerti izsóp

Eskü, nem mi találtuk ki, tényleg létezik ilyen növény. És mennyire szerencsések a dohányosok, hogy létezik! A szorongás- és stresszcsökkentésen kívül másik jó tulajdonsága, hogy segít kitisztítani a tüdő nyálkahártyáját.

via GIPHY

Irány a gyógynövénybolt, és kezdd el kotyvasztani a saját bájitalod, ami segít kiszeretni a dohányzásból!