Mini kert a szobádban

20/04/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
Itt a tavasz, itt a jó idő. Ennek természetes velejárója, hogy az emberek ösztönösen vágynak ki a természetbe. Sajnos ez most nem lehetséges még egy darabig, de van rá megoldás. Ha te is szeretnél egy kicsit kertészkedni otthon, viszont nincs kertetek, csinálj egyet. Pofonegyszerű!

A szobád vagy akár a lakás dísze is lehet a csöppnyi zöld sziget. Csinálhatsz például palackkertet. Bármilyen otthon megtalálható ovális üvegtál, váza esetleg nagyobb szájú borosüveg. De készíthetsz magadnak kertet egy sima kerámiatálba, nagyobb fém bögrébe. Igazából nagyjából bármibe, ami neked megtetszik.

Ha szeretnéd, készíthetsz kis erdőt is vagy mini sivatagot. Ami jobban illene a szobád vagy a lakás miliőjébe. Ezeknek a kerteknek nagy előnye, hogy nem igényelnek túl sok gondozást. Arra persze mindenképpen oda kell figyelni, hogy olyan növényeket ültess össze, amiknek hasonló igényeik vannak. Például kaktuszt ne ültess moha mellé. Míg az előbbi a szárazságot és a kavicsosabb, homokosabb talajt kedveli, addig a moha a magas páratartalmat és a humuszosabb földet szereti.

Elkészítés:

  • A megtisztított akvárium aljára szórj apró kavicsot.
  • A kavicsra szórj néhány cm vastagon földet. Ezt egyenletesen oszlasd el a kavicságyon.
  • Jöhetnek is a választott növények. Tetszés szerinti elrendezésben ültesd el őket.
  • Kövekkel, kérgekkel díszítheted még a belső teret.

Az öntözésre figyelj oda. Nem jó, ha túl sok vizet kapnak a kiskertek lakói, persze ez azért fajtafüggő is, de általában elég nekik hetente egyszer vizet adni. Ha elég terük van és olyan növényeket választottál, amik nem nőnek gyorsan pl. aloe vera, kaktusz, pozsgások, akkor néhány évig nem kell velük igazán törődnöd, csak élvezni a látványukat.

Mindezek elkészítéséhez további praktikákat itt találsz.