Miért szárad ki télen a kezünk?

16/11/22 kedd
ujnemzedek.hu
Télen a kinti fagyos, hideg levegő ugyanúgy megviseli kezünket, mint a száraz, meleg hőmérséklet a lakásban. De vajon miért?

Nem csak kezünk, hanem egész testünk bőrének legfelső rétege a szaruréteg, ez érintkezik közvetlenül a külvilággal. Ezt a réteget teljesen elhalt sejtek alkotják, amelyek szoros kapcsolatban vannak egymással és az alattuk lévő rétegekkel is. Ha ezek a szarusejtek vízzel érintkeznek megduzzadnak, viszont a fűtött, meleg lakásban a száraz levegő hatására kiszáradnak. Ha a szarurétegek víztartalma tíz százalék alá csökken, a szarusejtek leválnak a bőr felszínéről, azaz elkezd kiszáradni és hámlani a bőrünk

A bőr hidratációját a szarurétegben lévő nedvességmegkötő faktorok intézik. A bőrünk felszínén található vékony zsírréteg faggyúból, szarusejtekből és verejtékből áll össze, ami azt a célt szolgálja, hogy megtartsa a bőr nedvességtartalmát. Ha ezt a réteget eltávolítjuk, mondjuk kezet mosunk meleg, szappanos vízzel vagy ellekzdünk mosogatni kesztyű nélkül, a szaruréteg a víztartalmát könnyen elveszti ezeknek az anyagok hatására, hamarabb szárad ki a bőrünk.


forrás: stocksnap

Most, hogy már világos, hogyan válik szárazzá a kezünk, nézzük meg mit tehetünk ellen!

Tippek:

  • Ne áztassuk magunkat hosszú ideig a kádban, inkább zuhanyozzunk!
  • Ne használjunk erősen lúgos hatású szappanokat.
  • Mosogatáshoz, mosáshoz használjunk gumikesztyűt.
  • Kint végzett tevékenységek előtt kenjük be magunkat bőrápoló krémekkel! Fontos tudni, hogy a fehér hóról visszaverődő napfény még jobban károsítja a bőrt, elősegítheti a bőrrák keletkezését.
  • Érdemes akár két kézkrémet tartani, egy gyorsabban beszívódó, könnyebb krémet nappalra, és egy zsírosabbat éjszakára.
  • Hordj kesztyűt! A hidegben nem csak szétfagyhat a kezed de ugye nem akarod növelni egy esetleges ízületi gyulladás kockázatát?
  • Törölközésnél ügyeljünk arra, hogy teljesen szárazra törüljük, mivel a nedves bőr a legkisebb légmozgás hatására is kiszárad, felső rétege megrepedezik, és könnyen érdessé válhat.