Miért olyan vonzó egy-egy játék?

19/01/03 csütörtök
ujnemzedek.hu
Néhány évvel ezelőtt még amiatt aggódtak a szakemberek, hogy mennyire káros, hogy az emberek sok időt töltenek a televíziók előtt. Ehhez képest ma már az okostelefonok, videójátékok és közösségi oldalak bűvkörében élünk. Mi a helyzet például a videojátékokkal? Károsak? Hasznosak?

Tényleg ennyire addiktív a dolog?

Még annál is jobban. Aki nem játszik, vagy nem játszott valamilyen konzolos vagy számítógépes játékkal, talán nem is érzi át igazán, hogy egy-egy karakter, vagy játékmenet mennyire be tudja szippantani, magával tudja ragadni az embert. Ez pedig nyilvánvalóan azért van, mert a játékfejlesztők és kiadók pontosan tudják, hogy „mitől döglik a légy”. Hiszen anyagi és piaci érdekük, hogy ez így legyen.

A cél elérésének érdekében pedig minden trükköt fel is használnak, amit csak fel lehet. A lényeg, hogy vedd meg, játssz vele a lehető legtovább, érezd közben nagyon szupernek magad, majd válts, ha éppen kijön az újabb rész, vagy az újabb kiegészítő.


Fotó: Pixabay

Na, jó. De akkor miért ennyire vonzó egy-egy játék?

Mert ahogyan fentebb is írtuk: annak kell lennie. Éppen ezért alaposan, pénzt, időt és fáradságot nem kímélve tervezik meg, és kivitelezik. Tökéletes világokat alkotnak, amelyekben az lehetsz, aki csak lenni akarsz. Szuperhős lennél? Miért ne? Milliárdos? Bankrabló? Rendőr vagy katona? – és még lehetne folytatni a sort. Mi sem egyszerűbb.


Fotó: Pixabay

Egy világban, ahol szinte mindenre képes vagy, ahol mindig éppen olyan nehézségű feladatokkal szembesülsz, amelyeket még éppen meg tudsz oldani, de erőfeszítés és/vagy gyakorlás nélkül semmi esélyed sincs győzni… Szinte biztos lehetsz benne, hogy érni fog sikerélmény, és sokaknak már ez is elég lehet. Számos (a legjobb) játékok közül ráadásul nem elégszik meg ennyivel, hiszen segít, hogy végigmehess egy-egy tanulási folyamaton, lehetőséget ad rá, hogy a személyiségedhez vagy éppen a valódi kinézetedhez illőre alakítsd a karaktered kinézetét, nevét vagy éppen plusz szkilljeit… Nem hangzik jól? Ugye, hogy de.

De akkor ez jó, nem?

Nos, a közgazdászok/jogászok egyik kifejezésével élve: „attól függ”. attól függ, hogy mindez hatékonyan, vagy károsan hat a valódi életedre? Kiegészíti és segíti, vagy gátolja, korlátozza, netalán ellehetetleníti a valódi életedet. Hiszen sajnos az addikció, a valódi emberi interakciók és a mértékletesség hiánya, a virtuális valóságba való elmenekülés, sajnos erre is képes.

Dönthetsz rosszul és jól is. Minden rajtad áll.

Forrás: mipszi.hu