Miért menekülnek a pasik az okos nők elől?

17/08/07 hétfő
ujnemzedek.hu
Mert egy kutatás szerint bár vágynak rá, a pasik megijednek az agyas partnertől.

Nem tiszta a dolog? Várj, elmagyarázzuk: egy amerikai pszichológusokból álló kutatócsoport hat kísérletben 650 fiatal felnőtt férfi viselkedését mérte fel. Az történt, hogy első körben kikérték a véleményüket arról, milyen lenne számukra az ideális partner, majd a srácok találkoztak is bizonyos csajokkal. Amit a kutatók leszűrtek, az az, hogy  minden esetben számít a nők férfiakhoz viszonyított intelligenciája.

kép: Pixabay

Csak az nem mindegy, hogyan. De először is tisztázzuk: mi az az intelligencia? Nos, mondhatnánk, hogy az, amit az intelligenciatesztek mérnek, de attól, hogy jópofák vagyunk, még nem jutunk közelebb semmiféle megfejtéshez. A legegyszerűbb magyarázat, hogy az intelligencia  azon mentális képességeket foglalja magában, amelyek szükségesek a környezethez való alkalmazkodáshoz. A Stern-féle megfogalmazás szerint "az intelligencia olyan képesség, amely révén az egyén a gondolkodási eszközök igénybevételével új körülményeknek tud megfelelni", azaz képes az alkalmazkodásra. 

Szóval a Dr. Lora Park által vezetett csapat arra jutott, hogy a pasiknak baromira számít, mennyire intelligens a partnerük. Ami érdekes: a férfiak legtöbbje magas IQ-val rendelkező csajra vágyott illetve képzelt el magának, ám amikor a személyes találkozásokra került sor, és a pasik úgy vélték, a lány intelligensebb náluk, mindjárt távolságtartóbbak lettek, és kevésbé tartották vonzónak. Az eredmény tehát a tanulmány szerint az, hogy nagyon más az elképzelés, mint a gyakorlat. 

Egy baj van csak: nem derülnek ki az okok.  Arról már írtunk, hogyan kutatják a szerelmet azok, akik saját bevallásuk szerint szuperokosak, illetve kiderült már az is, hogy az agykapacitás válójában fejleszthető - de az agyalást arról, hogy ez esetben mi lehet a magyarázat, illetve hogy a srácok egy röpke találkozó alatt mi alapján döntöttek az intelligenciáról, inkább szkippelnénk.