Miért azt bántjuk, akit szeretünk?

18/06/01 péntek
ujnemzedek.hu
Ezt a sokszor felmerülő kérdés próbáljuk most boncolgatni

A kapcsolatok rendkívül jó tükrök, amik megmutatják:

  • Hogyan szeretünk?
  • Mások hogyan szeretnek minket? 
  • Mennyit ér a szeretetünk? 
  • Mennyire vagyunk szerethetők?

Gyerekként nagy hatással van ránk, hogy a szüleink miképp mutatják ki a szeretetüket, hogy szeretnek minket, mit mondanak rólunk. Ezek olyan dolgok, amiket felnőttként is hordozunk magunkkal. Gondolj csak bele, ha egy idegen azt mondja ránk, hogy bolondok vagyunk, akkor legyintünk és elsétálunk. Ha egy családtag mondja ezt? Az már egészen szívig szúr. Szeretteink véleménye sokkal fontosabb, mint bárki másé a külvilágból - legyen az pozitív vagy negatív vélemény. 

Számtalanszor tapasztaljuk magunkon, hogy valami miatt feszültek, ingerültek és stresszesek vagyunk. Egy nehezebb nap után, amikor hazaesik az ember, a szerettei körében igyekszik feltöltődni. Persze előfordul, hogy otthon sincs minden teljesen rendben: nincs kész a vacsora, a túlzott feszültségtől túlreagálunk dolgokat vagy épp a többieknek is pocsék napja volt. Amikor tele vagyunk stresszel, képesek vagyunk bolhából elefántot csinálni és bizony néha emiatt bántjuk meg azt, akit szeretünk. Durvábban válaszolunk egy kérdésre, ami amúgy nem idegesít minket, az most csak olaj a tűzre. Ilyenkor érdemes az egyik félnek engedni és kezdeményezni egy beszélgetést. Még frissen, a vita után érdemes bocsánatot kérni a megbántott féltől, hogy ne hordozza több napig a megbántottság érzését. 


Forrás: Pixabay

Persze vannak kapcsolatok, ahol kicsit más a helyzet. Van olyan eset, amikor az egyik fél tükörként tekint a másikra - még akkor is, ha nincs ezzel tisztába. Pszichológusok szerint a párkapcsolatban élők többsége azért bántja meg a párját, mert észreveszi a másik félben azt a negatív tulajdonságot, amit saját magában is megtalált, viszont nem akar róla tudomást venni. Ahelyett, hogy önmagán dolgozna és megkeresné azokat a problémákat, amiktől ingerült lesz, inkább a partnerét támadja. Pedig a másik fél csak tükröt tart. Ahhoz, hogy ezt észre vegyük, nagy önismeretre van szükség, amit vagy magunkra szedünk erről a témáról szóló könyvekből vagy szakemberhez fordulunk. 

Összegzésként: egy feszített nap után érdemes leülni és adni magunknak pár percet, hogy átgondoljuk a napot és közben lenyugodjunk. Mivel otthon már a szeretteink körében szeretnénk eltölteni a nap hátralévő részét, érdemes jelezni, hogy egy pocsék napon vagyunk túl és szeretnénk pár percet pihenni mielőtt a vacsora asztalhoz ülünk. Vagy meg is kérhetünk valakit, ha beszélgetni szeretnénk - hiszen a legtöbben úgy tudjuk letenni a napi terheinket, ha kibeszélhetjük magunkból. 
 

Forrás: psychologytoday