Miből nyerhetünk még energiát?

20/06/15 hétfő
Környezetvédelmi szempontól talán nem is kell ecsetelni, hogy a megújuló energiaforrásoknak mekkora szerepük van. Egyre több új felfedezéssel találkozhatunk. A vízenergia, szélenergia a napenergia vagy a geotermikus energia számtalan felhasználási módjával találkozhatunk széles körben. Itt van azonban valami új, a tudósok tarsolyában.

A közelmúltban egy új kutatócsoport a Tel Aviv Egyetemen forradalmi felfedezést tett. Mégpedig, hogy a levegőben lévő páratartalom segítségével akkumulátorokat lehet feltölteni. Így lényegében vízből nyerünk ki energiát. De hogyan?

A XIX. sz-ban már Michael Faraday felfedezte, hogy a víz fel tudja tölteni a fémfelület, amennyiben surlódás keletkezik. Ezen gondolat menetén indult el a kutatócsoport is. Ugyanis a víz egy olyan molekula, ami ütközés hatására elektromos töltést tud átvinni egyik molekuláról a másikra és így surlódás hatására statikus elektromosságot tud felépíteni.

Colin Price professzor és csapatának kutatása a levegő páratartalmára irányult. Felfedezték, hogy ha a levegő relatív páratartalmát 60 % fölé emelik, feszültség alakul ki két izolált fémfelület között, viszont amint csökken a páratartalom a feszültség eltűnik. A kutatóknak körülbelül 1 V feszültséggel sikerült feltölteni az akkumulátorokat.

A boltokban kapható AA elemek kb 1,5 V-os töltöttséggel rendelkeznek. A kutatócsoport szerint ez a felfedezés használható lehet az újratölthető elemeknél. Különösen a világnak azon térségeiben, ahol nincs folyamatos áramszolgáltatás, viszont van magas páratartalom. Ez a felfedezés nagy segítség lehet a jövőben a fejlődő országok számára is.

Forrás: studyfinds.org