Mi kell a leszokáshoz? Ezek a legjobb tanácsok – I. rész

20/02/19 szerda
ujnemzedek.hu
A leszokás nem könnyű, sőt... Sokan többször megpróbálnak nekifutni, mégsem sikerül letenniük a cigit. Előfordul, hogy az ember pontosan tudja, hogy dohányzás nélkül egy tisztább, sokkal jobb élet vár rá, a nikotin iránti vágy mégis erősebb. Összeszedtünk pár tanácsot, amik segítenek átlendül azon a bizonyos holtponton. Ha csak egy embernek segítünk, már akkor megérte.

1. Talád meg Az Okot!

Szándékosan írtuk nagybetűvel. Ugyanis olyan okra van szükség, ami miatt minden mást – így a dohányzást is – háttérbe helyezel. A mindent elsöprő motivációhoz valami személyesre van szükséged. A saját egészséged? A családod egészsége? A külső megjelenésed? A közérzeted? Válaszd ki azt, ami a legerősebb, és tűzd ki magad elé!

via GIPHY

2. Légy felkészült!

Itt többről van szó annál, hogy kidobod a cigiket, amiket vásároltál. A dohányzás függőség, az agyad függ a nikotintól – ennek pedig rengeteg általad még nem ismert hatása lehet. Keress fel szakembert, olvass utána, tölts le appokat! A váratlan faktort minél közelebb kell hoznod a nullához.

via GIPHY

3. Meg kell oldanod a helyettesítést!

Ahogyan az előző pontban írtuk, az agyad nem tévé, amit csak úgy kikapcsolhatsz, és csendben marad. Hiányozni fog neki a nikotin, amit fejfájással, stresszel fog jelezni. Fel kell készülnöd a tünetek enyhítésére: a nikotintapasz vagy nikotin rágó jó megoldás lehet, de levezetheted a feszültséget valamilyen egészséges rágcsálnivalóval is.

via GIPHY

4. Vonj be másokat!

Emberek vagyunk, társas lények! Mondd el a családnak, barátoknak, hogy közel állsz a leszokáshoz. Ez több okból is hasznodra válhat. Egyrészt azért, mert nem akarsz előttük beégni, hogy nem tudod tartani a szavad; másrészt a maguk módján tudnak segíteni. Ha ez a segítség annyi, hogy legközelebb nem hívnak cigizni, már sokkal előrébb vagy.

via GIPHY

Az első négy tanács már bőven kimeríti a kezdőlökés fogalmát, de fogunk még hozni újabbakat is. Már csak rajtad a sor – ne gondolkozz, vágj bele!