Mesél az erdő: a turistajelzések jelentése

17/03/20 hétfő
ujnemzedek.hu
Le az utcára, ki a rétre.

Most már nem foghatod a hidegre, hogy otthon Snapchatelsz ahelyett, hogy legalább havonta egyszer a természetben mászkálnál kicsit. Összeszedtük a legfontosabb tursitajelzéseket, hátha ez meghozza a kedved, hogy levedd a tekinteted a telefonod képernyőjéről.

Sáv jelzés – vándorutak

Fehér alapon színes vízszintes csíkkal jelölik a vándorutakat. Ezek általában a kiindulóponttól - ami lehet településközpont, közlekedési állomás vagy megállóhely, turistaközpont -, más hasonlóan jelentős turisztikai pontokig, és általában a tájegységen keresztül vezetnek. Tehát nem az a célja, hogy megkerülj egy hegyet a lehető legkönnyebb útvonalon, hanem, hogy átkelj rajta, és azt élvezd.

Kék

A legfőbb országos útvonalakat jelzi, ezek a leghosszabb útvonalak az országban (Országos Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra).

sav-kek.jpg

Piros

Piros sáv jelzéssel jelöljük a megyei vagy regionális jelentőségű vándorútvonalakat, melyek olykor több tájegységen vezetnek át (pl. Pest megyei, Közép- ill. Dél-Dunántúli Piros, Palóc Piros, Rákóczi turistaút, Móricz Zsigmond turistaút), továbbá egyes kiemelt jelentőségű helyi útvonalakat. Eredendően a piros a legfőbb útvonalat jelöli ott, ahol nem vezet országos jelentőségű kék útvonal.

sav-piros.jpg

Sárga és zöld

A sárga és a zöld sáv jelzés pedig többnyire az előbbieken kívüli, helyi jelentőségű vándorutak jelzésére használatos.

sav-sarga_1.jpg

 

sav-zold.jpg

Kereszt jelzés – útváltozatok és átkötések

Az álló kereszt jelzés jelöli a sávjelzésű utak legfőbb kapcsolódásait. Jelölhet két út közti átkötést, valamely útból kiinduló és abba visszacsatlakozó (rövidítő vagy hosszabbító) útváltozatot, vagy leágazásként bekapcsolhat egy fontos helyet az úthálózatba. Szükség esetén nem csak sávjelzések között alkalmazzák, és olykor jelölhet önálló útvonalat is valamely sávjelzéshez csatlakozva.

kereszt.jpg

Leágazó jelzések – a útvonal célja szerinti alakzatok

a háromszög jelzésű út hegycsúcsra ill. kilátóhelyre

hegycsucs.jpg

a kör forráshoz vagy vízvételi helyhez

kor.jpg

a négyzet településre, szálláshelyre vagy közlekedési lehetőséghez

negyzet.jpg

az ómega barlanghoz

barlang.jpg

az L alakú jelzés romokhoz

rom.jpg

az emlékmű jel emlékművekhez

emlekmu.jpg

a pecsét jelzés egy-egy túramozgalmi útvonal (pl. Országos Kéktúra) bejárását igazoló pecsételőhelyre vezet, amennyiben az az útvonalon kívül esik.

pecsetelohely.jpg

A leágazó jelzések olykor kereszt jelzésből vagy akár egymásból is kiágazhatnak, a színazonosság elvét megtartva.

Körséta és körtúra útvonalak

A nyílhegyben végződő háromnegyed kör alakú körút (ún. „irányított kör”) jelzés olyan útvonalakat jelöl, melyek visszatérnek a kiindulópontba. Többnyire 1-2 órás sétautakról van szó, de az utóbbi időben hosszabb körtúra útvonalakat is jelölnek már e jelzéssel. Települések, szálláshelyek, turistaközpontok vagy közlekedési állomások, parkolóhelyek környezetében találkozhatunk velük (pl. a Budai-hegyekben a Jánoshegyi vagy a Hárshegyi körút, Dobogókőn a Zsivány körút, a Thirring körút, stb). A gyalogos út- és irányjelzésekről szóló szabvány (MSz-2058712-1988) is tartalmazza e jelzést az előző számban közölt sáv, kereszt és leágazó jelzések többsége mellett.

korut.jpg

 

Tanösvények

A tanösvények, azaz ismeretterjesztő útvonalak jelzései jelenleg nem egységesek. Olykor csupán táblákkal vannak jelölve, vagy a tanösvény jellegére utaló ábrával (pl. valamely növény vagy állat képével, pl. a Ciklámen Tanösvény Sopronban), esetenként a fenti körút jelzéssel (ha visszatér a kiindulópontra) vagy – szlovák mintára – átlós sávval. Egyre jobban terjed a T alakú jelzés alkalmazása is, amely egy lehetséges jövőbeni egységesítés felé vezethet.

tanosveny.jpg

Zarándokutak jelzései

Magyarországon jelenleg hat nagy, országos vagy nemzetközi jelentőségű zarándok útvonal kialakítása történt meg ill. van folyamatban.

 

A nyugat-dunántúli Szt. Márton út könnyen beilleszthető volt az érintett térségek turistaút-hálózatába, így a sárga sáv turistajelzést kaphatta meg.

sav-sarga.jpg

A Szt.Jakab út a nemzetközileg is szokásos sárga kagyló jelölést alkalmazza Budapesttől Lébényig és tovább az osztrák becsatlakozásig.

st_jakab.jpg

A Sárospatakot Kassával összekötő Szt.Erzsébet út piros virágszerű jelölést kapott, utalva Szt.Erzsébet történetére a rózsacsodával.

st_erzsebet_1.jpg

A Mátraverebély-Budapest-Mariazell közti Via Margaritarum - Gyöngyök útja jelzése sárga gyöngysor.

gyongyok_utja.jpg

Az Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokút sárga kettőskeresztes nyíl jelzést kapott.

magyar_zarandokut.jpg

A Mária zarándokút m betű-szerű jelzésével pedig maga is hálózatot alkot: a Mariazell-Csíksomlyó közti alap útvonalak lila m jelzést, az észak-déli fő útvonalak kék m jelzést kapnak, míg a hálózathoz csatlakozó, további helyi vagy térségi jelentőségű máriás útvonalak és útváltozatok rangsoruk szerint egyéb színeket vehetnek fel.

maria_ut.jpg
Túristajelek Magyarországon
Ezen az ábrán látható az összes Magyarországon használatos túrajel

 

Most már indulhatsz kifelé a szabadba!

(turistajelzes.hu, Új Nemzedék)