Megszabadulhatunk a kütyük uralma alól - legalább a vakáció alatt?

18/07/16 hétfő
ujnemzedek.hu
A szakértők szerint a tiltás nem megoldás, sőt, visszafelé sülhet el. Az újfajta kommunikációs formákat inkább integrálni kellene, mivel azok nem az ördögtől való dolgok, hanem természetes fejlődési folyamat eredményei.

A tabletek, de főleg az okostelefonok mára az életünk szerves részét képezik - talán túlságosan is. Mindenkinek ismerős lehet a dolog, amikor például egy koncerten, ahelyett, hogy önfeledten élveznénk a zenét és a hangulatot, mindenki azon igyekszik, hogy a lehető legütősebb képeket és videókat készítse az eseményről. Vagy amikor a nyaralás alatt majdhogynem fontosabb egy-egy ütős fotó elkészítése - és főleg posztolása - annál, mint hogy átadjuk magunkat a nyaralás és a víz élvezetének. Vagy például egy étteremben az a legfontosabb, hogy lefotózzuk a kaját - ahelyett, hogy jóízűen elfogyasszuk. 

A kütyüktől való függésről mi is többször írtunk már - például itt -, és néhány lehetséges alternatíváról is hírt adtunk - például itt, vagy itt -, de annak érdekében, hogy legalább a vakáció alatt megszabaduljunk az okoseszközöktől való függéstől, egy mozgalom is elindult Magyarországon. A #kikapcs – Mobil OFF, élmény ON Mozgalom résztvevői alternatívát kínálnak, tudományos alapokra helyezve keresik az optimális egyensúlyt a virtuális és a „hús-vér” valós lét között. 

A mozgalom szervezői június 26-án a Füvészkertben tartottak kerekasztal-beszélgetést a Füvészkertben, ahol szakértők mondták el, hogyan is kezeljük a kütyühasználatot a nyári szünetben.

Faragó Melinda, pszichológus szavaival élve nem új keletű dologról beszélgetünk. A kütyüfüggőséget megelőzőleg a televízióval, később  a számítógéppel "ment ugyanez a cirkusz”. Faragó Krisztián, kreatív igazgató vázolta, hogy ezeket az eszközöket nézve látható, hogy egyre gyorsabb az információáramlás és egyre nagyobb az információsűrűség.

Villányi Gergő, digitális pszichológiai tanácsadó rávilágított, hogy agyunk, idegrendszerünk leköveti ezt, de nem ugyanebben a tempóban.

Az újfajta kommunikáció nem elbutulás: természetes folyamat eredménye

Ennek ellenére az ennek nyomán kialakult idegrendszeri változást nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel. 

A mai diákok chatablakokban, rövidítve kommunikálnak, egy sokkal tömörebb nyelvezet számukra a természetes 

- magyarázta Tóth Dániel pszichológus. Ugyanakkor számukra az is evidens, hogy a sok és bonyolult infókat tartalmazó anyagokat inkább videóként dolgozzák fel. Faragó Melinda szerint az alapítványi iskolákban már nem számít különlegesnek, hogy a kortárs irodalmat olvasva, de a több száz éves alkotásokat inkább filmen tanítják. A szakember szerint ez nem elbutulás, hanem egy természetes fejlődési folyamat. 

De akkor mi a megoldás?

El kell fogadnunk, hogy mára ezek az eszközök az életünk szerves részeivé váltak. Balog Gyöngyvér szerint, ha a tanárok, szülők megtiltják az okoseszközök használatát, pláne úgy, hogy ők használják ezeket, az visszafelé sülhet el. 

A gyermekkori tiltások okozzák a felnőttkori függőségek nagy részét.

A szakember szerint a példamutatás a legfontosabb. "Igenis tegyük le az okostelefont, ne válaszoljunk azonnal a csipogó üzenetekre, ha közös programunk van. Főleg pedig ne nyomjuk unaloműzőnek a gyerek kezébe, hogy hallgasson már végre."

kiemelt kép:  Jelle van Leest on Unsplash