Mégis min képesek balhézni a szülők több mint 2000-szer évente a gyerekeikkel?

18/09/05 szerda
ujnemzedek.hu
Sosem találnád ki: a kajáláson. Meg a rendetlen szobán.

Ezúttal nem a brit tudósok, hanem egy amerikai gyümölcslégyártó cég végzett el egy igen érdekes kutatást. Összesen 2000 szülőt kérdeztek arról, milyen sűrűn veszekszenek a gyerekeikkel, akiknek életkora 2 és 12 év közé esett a kutatás idején.

Az jött ki, hogy egy átlagos családban naponta hatszor vitatkoznak össze a szülők és a gyerekek, ami évi 2184 (!) vitát jelent.

Na és vajon min balhéztak össze ennyiszer a porontyok az ősökkel? A vezető ok: a kaja. Konkrétan apu és anyu azon problémázott, hogy a csemeték csak turkálnak az ételben, és még azt a keveset sem eszik meg, ami ott van a tányérjukon. A következő téma, ami leggyakrabban kiverte a biztosítékot a szülőknél, az a gyerekek szobájában uralkodó iszonyatos káosz. A srácok pedig azért nyafogtak előszeretettel, hogy bár éhesek, a szülők csak valami szuper egészséges – és a gyerekek szerint nyilván elég undi – kaját adtak volna nekik. Végül az is sűrű vitatkozásra sarkallta az ifjabb és idősebb generáció képviselőit, hogy előbbiek hozzá se nyúlnak a kajához, mondván, nem éhesek.


Pixabay

És vajon általában ki győz a családi vitákban?

A felmérés szerint a szülők nyerik meg ezeket a csatákat, de csak 53%-ban, vagyis a veszekedések majdnem felében a gyerekek viszik keresztül az akaratukat.

És mit csinálnak ilyenkor a szülők? Tízből kilenc szülő a megvesztegetés eszközéhez nyúl, és kibővített kütyühasználatot vagy egy kis plusz zsebpénzt kínál a kompromisszum érdekében. De olyan is van, aki a konok ellenállásra hasonlóan válaszol: a szülők 45%-a mondta azt, hogy ilyenkor büntetésképpen eltiltja utódját a kütyüktől.

Forrás: workingmother.com, kiemelt kép: Tristan Gassert, Unsplash