Megcsalt a párod? Valójában jót tett veled!

18/03/14 szerda
ujnemzedek.hu
Legalábbis hosszú távon egyértelműen te leszel a szakítás nyertese egy tanulmány szerint. 

A szakítás sosem egy fáklyás menet, pláne, ha a kapcsolat úgy ér véget, hogy valakit megcsalnak. Persze ennek is sok oka lehet, még az is előfordulhat, hogy a megcsalt fél magának (is) köszönheti, hogy ez lett a vége - bár ez aligha vigasztalja, akit felszarvaznak. Egy tanulmány szerint azonban hiába érzed úgy egy szakítás, pláne egy megcsalás után, hogy vége a világnak, valójában hasznos lehet a számodra.

A tanulmányt készítő amerikai tudósok 5705 embert kérdeztek meg 96 országban, akik nemrég estek át egy szakításon. A vizsgált személyeknek egy 0-tól 10-ig terjedő skálán kellett pontozniuk, mennyire volt számukra fájdalmas a szakítás.


Fotó: Daniel Spase, Unsplash

Az eredmények alapján a nőknek nehezebb feldolgozni a szakítást, de sokkal egészségesebb módon jutnak túl rajta, mint a férfiak. Például hajlamosabbak sírni, emészteni magukat rajta és a barátaiknak kiönteni a szívüket - de aztán továbblépnek. A férfiak viszont inkább a szőnyeg alá söprik a problémákat és nem foglalkoznak a negatív érzelmekkel. 

A kutatók szerint az evolúció szempontjából a promiszkuitás, vagyis a szexuális partnerek gyakori váltogatása egy olyan stratégia, ami rövid távon hasznot hoz annak, aki egy másik ember kezéről "lecsapja" a partnerét. Viszont, bár az illető ugyan megnyerte a "csatát", de a "háborút" ettől még elveszítheti. Például azért, mert csökken a valószínűsége, hogy a jövőben képes lesz a partnereit hosszú távon megtartani. 


Fotó: Dc Lovensky, Unsplash

A megcsalt fél azonban hosszú távon profitálhat a dologból. Egyrészt azért, mert megszakadt a kapcsolata egy olyan partnerrel, aki nem bánt vele megfelelően. Másrészt pedig az ő lehetőségei nem csökkennek a jövőbeni kapcsolatait illetően. Ráadásul a nőknek fél évvel azután, hogy a párjuk hűtlen volt hozzájuk az önbizalmuk és az érzelmi intelligenciájuk is nagyobb volt, a férfiaknak pedig erősebb a személyisége. 

Szóval úgy látszik, a "minden rosszban van valami jó" elve a szakításra is igaz. A megcsalt fél vigasztalódhat vele, hogy a valójában ő az igazi nyertes. 

Forrás: Business Insider