Még mindig ciki otthon beszélni a szexről

17/09/28 csütörtök
ujnemzedek.hu
A szülők legtöbbször kerülik az ilyen beszélgetéseket.

A legutóbbi kutatások szerint:

  • A fiatalok többsége már kamaszkora elején átesik az első szexuális együttléten, 

  • vagyis a 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él.

  • A 15-19 éves lányok 84%-a és csaknem minden fiú szinglinek vallja magát.  

Az adatok ellenére is tabu otthon, családi közegben beszélni a szexualitásról és a megfelelő védekezésről. Ennek pedig olyan következményei vanna, amik szintén rémisztő adatokat mutatnak. A tizenéves lányok fele egyáltalán nem védekezik az első együttlétnél, a 16-25 év közötti fiatalok negyede pedig még soha nem védekezett az együttlétek során. A fiatalok körében egyáltalán nem esik szó arról, hogy milyen nemi úton terjedő betegségeket kaphatnak egy-egy ilyen manőver során, de a rendelkezésre álló megelőzési módokról sem tudnak sokat. 

Az MSD Hungary Kft. fogamzásgátlás világnapja alkalmából készített közleményéből kiderül:

Évente csaknem 16 millió 19 év alatti lány ad életet gyermekének világszerte, amely az összes szülés 11%-át jelenti. Itthon ez az arány kedvezőbb (1000 19 év alatti lány közül csak 22 szül gyermeket), az abortuszok száma továbbra is csak kis mértékben csökken a tizenévesek körében. Ezek hátterében a felvilágosítás hiánya áll, ezért is lenne fontos a szülői támogatás, ami javítana a statisztikákon. Ezzel szemben a szülők kínosnak és cikinek tartják ezeket a beszélgetéseket, így kerülik a témát. 

Az iskolai felvilágosítás legtöbbször hiányos és korszerűtlen, a szexuális úton terjedő betegségekről is kevés szó esik kamaszkorban. Ennek köszönhetően minden negyedik 25 év alatti fiatal úgy gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel.

A valóság ezzel szemben az, hogy számos fertőzés (például a humán papillómavírus) orális és anális szex útján, közös intimborotva használattal, sőt, akár egy hevesebb csókkal is átadható, hiszen a kórokozó bőrkontaktus útján is képes terjedni.

"Ezért lenne fontos, hogy az iskolában és otthon, a szülőkkel is szóba kerüljön a szexualitás, és tisztában legyenek a fiatalok a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek elleni hatékony védekezéssel" – hívta fel a szülők figyelmét Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos

Az iskolai felvilágosító órák sokszor sablonosak és hiányosak. A legtöbb tini úgy gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. A valóság ezzel szemben sokkal riasztóbb: számos fertőzés (például a humán papillómavírus) orális és anális szex útján, közös intimborotva használattal, sőt, akár egy hevesebb csókkal is átadható, hiszen a kórokozó bőrkontaktus útján is képes terjedni.

„A legtöbb családban a szex szó még mindig tabunak számít, és sok szülő nem gondol bele, hogy a kellő lelki és anyagi támogatás hiányában hosszú távon sokkal komolyabb problémákkal kell szembenézniük, mint egy kényelmetlen beszélgetés. A magyar szülőknek csupán a tizede támogatja anyagilag a gyermekét, ha fogamzásgátlásról van szó, ami közvetve ahhoz vezet, hogy minden hetedik szexuális életet élő tinédzser inkább sürgősségi fogamzásgátlásra költ" – hívta fel a figyelmet Rozs Erika, szexuálpszichológiai szakpszichológus.