Meddig tűrjük a zaklatást? - videó!

17/05/24 szerda
ujnemzedek.hu
„Egy ember sem ment el az osztályból a szülinapi bulidra? Azért mert téged senki se szeret!” Ilyen és ehhez hasonló mondatokat vágnak egymás fejéhez a gyerekek és nem is tudják, hogy társaikban milyen mély sebeket hagynak ezzel. Sokaknak lehet ismerős az az érzés, mikor valami miatt kicsúfolták vagy szekálták és még évek múltán is szomorú lesz, ha csak rágondol. Akit nem ért még ilyen atrocitás, vagy épp benne volt a cikizők táborában, az most nézze meg ezt a videót!

A videóban elhangzik, hogy 3 gyerekből egyet bántalmaznak az iskolában társai vagy tanárai, de aki tud erről sem tesz semmit. A kis film fő kérdése az, hogy: ebben az egyere elidegenedő világban, ki állítja meg a csúfolódást? 

A videóban három diáklány ücsörög egy buszmegállóban. Az volt a feladatuk, hogy a két idősebb kezdje el cikizni a fiatalabb társukat. Hogy miért? Azt szerették volna ha a járókelők is felfigyelnek a bántalmazásra és tesznek valamit, hogy megvédjék a kicsúfolt lányt. Szemmel láthatóan volt, aki nem tett semmit, volt aki hezitált és szerencsére volt olyan is, aki határozottan visszaoltotta a két idősebb lányt. 

  • "Nem bánthattok meg valakit szándékosan."
  • "Az emberek önbecsülése az ilyen dolgok miatt megy tönkre, mint, amit most csináltok." 
  • Volt olyan nő, aki maga mellé invitálta a kislányt és beszélgetést kezdeményezett vele: Milyen jó a hátizsákod! Tetszik! 
  • De volt egy úr, aki szájharmónikázni kezdett, hogy felvidítsa őt. 

A videót Dr. Almási Kitti, klinikai pszichológus is megosztotta, hogy felhívja a figyelmet egy nagyon fontos témára, a cyberbullyingra. "Állítsuk meg a csúfolódást! Együtt!" - írja Facebook oldalán.

Korábban már írtunk arról, hogy hazánk a középmezőnyben foglal helyet: az OECD átlag 18,7 százalék, nálunk pedig 20,3 gyerek vallotta, hogy őket bizony bántották. Tíz diákból egyet hetente többször is bántalmaznak az iskolában a kortársai vagy a tanárai - derül ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tanulmányából. Ez egy 2015-ös anyag, de a számok jól mutatják, hogy van hová fejlődnünk: 

A tanulmány kitér arra is: leggyakrabban az 5-8. osztályos diákok kétharmadát bántalmazták már fizikailag, verbálisan vagy virtuálisan az iskolában, a legnagyobb eséllyel a visszahúzódó, magányos gyerekek válnak áldozattá.